2021. 02. 22. - 09:45

„Hazudsz” - Rádióhullámokkal érzékeli az érzelmeket a mesterséges intelligencia

„Hazudsz” - Rádióhullámokkal érzékeli az érzelmeket a mesterséges intelligencia

Kutatók egy csoportja rádióhullámok segítségével érzékeli a szívritmus apró változásait, s fejlett mesterséges intelligencia használatával értelmezi, mit jelentenek a jelek - milyen érzést közvetítenek.

Nemzetbiztonsági és adatvédelmi vonatkozásai vannak annak a brit kísérleti neurális hálózatnak, amely megfejti, hogyan reagálnak az emberek érzelmi ingerekre.
 
Képzeljük csak el, hogy a katonák egy helyi férfival beszélgetnek egy adott városban, akiről azt feltételezik: közúti bombák elhelyezésében segít. A férfi ezt tagadja, akkor is, amikor fényképeket mutatnak neki állítólagos bűntársairól.
 
Ugyanakkor, a kihallgató helyiségben egy antenna érzékeli a férfi szívverését a fotók nézegetése közben. Az adatokat mesterséges intelligencia táplálja, amely arra a következtetésre jut, hogy az illető érzelmei bizony nem egyeznek a szavaival. 
 
Egy ilyen helyzet a közeljövőben valóban előidézhetővé válhat. Olvasd el: Árnyékok segítenek a robotoknak megérteni az emberi érintést
 
Emberi érzelmeket árulhat el a mesterséges intelligencia rádióhullámokkal párosulva
Emberi érzelmeket árulhat el a mesterséges intelligencia rádióhullámokkal párosulva
 
A brit kutatócsoport rádióhullámok segítségével érzékeli a szívritmus egészen finom változásait, majd fejlett mesterséges intelligenciával – melynek neve neurális hálózat – megérti, mit jelentenek ezek a jelek, vagyis mit érez az ember.
 
Valóságos áttörés ez, mely a jövőben segíthet például Afganisztánban a hírszerző elemzőknek kitalálni, ki jelent belső veszélyt.
 
A londoni Queen Mary Egyetem kutatócsapata a PLoS ONE online folyóiratban jelentette meg tanulmányát, mely bemutatja, hogyan lehetséges neurális hálózat alkalmazása rádióantennával összegyűlt érzelmek megfejtésére.
 
A neurális hálózat némileg hasonlóan működik, mint az emberi agy. A sejtek memóriát létrehozó mintákban teremtenek kapcsolatot más sejtekkel, szemben a hagyományosabb módszerekkel, például a gépi tanulással, amely egyszerű statisztikai módszereket alkalmaz az adathalmazokon. Olvasd el: A mikrochipeken levő emberi sejtek a mesterséges intelligencia határait feszegetik
 
A kutatócsoportot Yang Hao, a tudományos és mérnöki kar kutatási dékánja vezette. Kis adóantennát használtak, hogy rádióhullámokat vegyenek le az alanyokról.
 
A jeleket a különböző szívritmusok adatbázisának összeállítására használták - miközben a résztvevők érzelmi töltetű videókat néztek: ezek relaxálták őket, ijedtséget, undort vagy örömöt váltottak ki az emberekből.
 
A csoport az alanyokat elektrokardiogrammal is összekapcsolta, hogy megbizonyosodjon arról, helyesek-e az antenna által felvett jelek. A csapat keresztülfuttatta adatait a mély neurális hálózaton és megállapította: rendszerük az esetek 71 százalékában pontosan osztályozta az alanyok érzelmi állapotát.
 
A neurális hálózatok a jelek szerint sokkal jobban teljesítenek olyan adatkészletekkel, amelyek nagymértékben időfüggőek - például rádióhullámok -, szemben a gépi tanulási algoritmusokkal.
 
Az áttörés az egészségügy terén is igen nagy hasznot jelent: segít az egészségügyi és wellness szakembereknek megérteni a páciensek érzelmi állapotát.
 
„Ami a nemzetbiztonságra gyakorolt ​​hatást illeti, további kutatásokat kell elvégezni, s egyeztetésekre van szükség az etikával és a technológia felelősségteljes használatával kapcsolatos egyéb kérdésekben is” - mondta el Yang Hao a Defense One-nak.
 
A mesterséges intelligencia terén elért fejlesztések egyébként – az új szenzorokkal együtt - nehéz helyzetet idézhetnek elő az adatvédelem kapcsán az elkövetkező években.
 
Az Egyesült Államokban például nincs törvény a szívritmus antennával történő passzív adatgyűjtése ellen, ahogyan olyan törvény sem létezik, amely tiltaná az arcok nyilvános fényképezését. Eddig ugyanis sosem volt szükség ilyen szabályozásra.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.