2021. 02. 04. - 09:45

A mikrochipeken levő emberi sejtek a mesterséges intelligencia határát feszegetik

A mikrochipeken levő emberi sejtek a mesterséges intelligencia határát feszegetik

Úttörő új projektet mutattak be kutatók, melyben a microchipeken emberi sejteket alkalmaznak – a cél, hogy a mesterséges intelligencia átlépje a határait.

Meghökkentő új projekten dolgozik egy nemzetközi kutatócsoport. Az úttörő munka lényege, hogy az emberi agy őssejtjeit használja mikrochipeken, annak érdekében, hogy a mesterséges intelligencia átlépje a határait.
 
A kutatócsapat, melyet az Aston Egyetem tudósai vezetnek, abban bíznak: ötvözhetik az emberi agy erejét és alkalmazkodóképességét a hagyományos elektronikával – mindez valóságos forradalmat eredményezhet a számítástechnika terén és felturbózott mesterséges intelligenciát idézhet elő. Olvasd el: Íme az agyhoz kapcsolható mesterséges intelligencia eszköz
 
„Célunk az emberi agy páratlan számítási erejének kiaknázása - ezzel drámai módon növelhető a számítógépek képessége, hogy az összetett problémák megoldásában is segítsen bennünket” - mondta el David Saad, az Aston Egyetem matematika professzora.
 
Az elektronika emberi agysejtekkel párosítása a mesterséges intelligencia határait feszegetheti
Az elektronika emberi agysejtekkel párosítása a mesterséges intelligencia határait feszegetheti
 
Hozzátette: úgy vélik, az új projekt képes áttörni a jelenlegi korlátokat a feldolgozási teljesítményt és az energiafogyasztást illetően, s paradigmaváltást idézhet elő a gépi tanulási technológiában.
 
A Neu-ChiP projekt nem kevesebb, mint 3,5 millió euró támogatást kapott az Európai Bizottságtól, hogy feltárja az emberi agy potenciálját a mesterséges intelligencia-technológián belül.
 
Ez a legújabb találmány a neuromorf számítástechnikának nevezett, feltörekvő területen – mely olyan modelleket alkalmaz, amelyeket az emberi agy működése ihletett.
 
Összehasonlítva az elektronikus hardverekkel, az emberi agy rendkívül hatékony információfeldolgozási képességet nyújt, s a működéséhez sem bonyolult hűtőrendszerekre, sem jelentős energiaigényre nincs szükség. Olvasd el: Az emberi agyat utánozza az MI-szinapszis
 
A neuromorf kutatások többnyire az agy tervezésének egyszerű leutánzására koncentrálnak - nem pedig annak tényleges biológiai összetevőinek felhasználására. Célját illetően ebben különbözik a Neu-ChiP más projektektől.
 
„A Neu-ChiP-ben nem csupán modellezni fogunk egy számos, rendkívül komplex összetevőből - emberi idegsejtből - álló rendszert, hanem megpróbálunk messze túl is mutatni ezen” - fogalmazott Rémi Monasson, a francia Centre National de la Recherche Scientifique kutatási igazgatója, a projekt résztvevője.
 
„Célunk az idegrendszert olyan állapotba terelni, melyben képes lesz a nem triviális számítások elvégzésére is” – tette hozzá a szakember.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.