2021. 01. 15. - 08:54

3D-hatással ruházza fel a fotókat a Google mesterséges intelligencia funkciója

3D-hatással ruházza fel a fotókat a Google mesterséges intelligencia funkciója
A Google Fotók alkalmazás nemrég egy új, mesterséges intelligencia alapú megoldással bővült: a hagyományos, 2D-s fotókat ezentúl igen látványos, 3D-s formába lehet alakítani, az effektnek köszönhetően pedig a kép gyakorlatilag megmozdul, "életre kel".

Az új funkció a Filmszerű fotók (Cinematic photos) nevet viseli, és a korábban készült képeket és videókat tartalmazó Emlékek (Memories) gyűjteményben lesz megtalálható.

A szolgáltatás a gépi tanulás segítségével megbecsüli a kép mélységét, majd egy 3D-s ábrázolást készít róla. Érdekesség, hogy a mélység meghatározása abban az esetben is működik, ha egyébként az eredeti kép nem tartalmaz semmiféle mélységinformációt. Néhány okostelefon ugyan rendelkezik mélységszenzorral, de ez a Google Fotók számára egyáltalán nem követelmény. A szoftver ezt követően animációval ruházza fel a fotót, hogy térbeli hatást kölcsönözzön neki.

Élvezetesebb formában tárolhatjuk emlékeinket a mesterséges intelligencia által
Élvezetesebb formában nézhetjük vissza fotóinkat a mesterséges intelligenciának köszönhetően


A mesterséges intelligencia alapú megoldás beépül a Google Fotók alkalmazásba, és automatikusan létrehozza a Filmszerű fotók effekttel ellátott képeket. Várhatóan január végéig minden felhasználónál elérhető lesz, de aki nem szeretne élni a lehetőséggel, az ki is kapcsolhatja. Ehhez az appban a profilfotóra kell nyomni, majd kiválasztani A Google Fotók beállítása menüpontot, majd az Emlékek, azon belül a Speciális pontra nyomva a rá kell bökni a Filmszerű fotókra, így lehet be- és kikapcsolni azt.

Ezután az alkalmazás főoldalán lévő fotórács tetejére, a Legutóbbi kiemelések részbe kerülnek az ily módon stilizált képek, és a Filmszerű fotó mentése gombra nyomva lehet ilyen jellegű másolatot készíteni az eredeti képről, valamint természetesen egy kattintással meg is lehet osztani a 3D-s alkotást. Ezen kívül a megújult keresőbe is bekerült egy ilyen pont, vagyis az alsó ikonsor közepén lévő Keresés pontot kiválasztva az Alkotások kategória alatt is fellelhetővé vált a Filmszerű fotók opció.

A Google Fotók termékmenedzsere, Jamie Aspinall a Google hivatalos blogján számolt be a fejlesztésről. "A filmszerű fotók segítenek abban, hogy az emlékeket élénkebb és valósághűbb formában élhessék át a felhasználók" - mondta el a szakember.

A Filmszerű fotók mellett a közelmúltban egy másik MI-alapú képoptimalizáló eszköz is debütált, mely már az Adobe nevéhez fűződik. A Photoshop Neural Filters egy olyan speciális szűrőt jelent, ami a gépi tanulás által teljesen új pixeleket tud előállítani a képek számára. Ez és a Google megoldása még lenyűgözőbb és látványosabb fényképeket eredményez a felhasználók számára.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.