2021. 04. 30. - 08:24

A bélrák elleni küzdelem segítője lehet a mesterséges intelligencia

A bélrák elleni küzdelem segítője lehet a mesterséges intelligencia
Egy újonnan kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott tesztelési megoldás lehet a bélrák célzottabb kezelésének kulcsa, ami azért is nagyon jelentős, mert végső soron akár emberi életek megmentését is lehetővé teheti.

A tesztet a Leedsi Egyetem szakértői a Roche Diagnostics kutatóival együttműködve dolgozták ki. Ez az új eljárás mesterséges intelligenciát használ az előrehaladott bélrákban szenvedő betegeknél jelen lévő fehérjék mérésére, hogy segítsen az orvosoknak a legjobb kezelési lehetőségekről dönteni.

Korábbi, a Cancer Research UK (brit rákkutató központ) által finanszírozott kísérletből származó mintákat használtak fel ahhoz, hogy megvizsgálják két fehérje - az AREG és az EREG - szintjét, amelyeket egyes vastagbélrákosok termelnek.

A mesterséges intelligencia algoritmusok képesek voltak megjelölni azokat a betegeket, akiknél magasabb volt ezeknek a fehérjéknek a szintje, és akiknél jelentős előnyökkel járt az EGRF nevű, fehérjegátló kezelés.

Az alacsony fehérjeszintű betegek nem részesültek előnyben az EGRF-kezelésből. Jelenleg az EGFR-ellenes kezeléseket csak az előrehaladott, gyógyíthatatlan bélrákos betegeknek adják, de a kutatók remélik, hogy módszertanuk a jövőben felhasználható lesz a betegség korábbi stádiumában lévő betegek azonosítására, akik így szintén részesülhetnek a gyógykezelésekben.

Hatékonyabb bélrák-kezelést tesz lehetővé a mesterséges intelligencia
Hatékonyabb bélrák-kezelést tesz lehetővé a mesterséges intelligencia


Christopher Williams, a Leedsi Egyetem patológiai és adatelemzési részlegének munkatársa, a jelentés vezető szerzője elmondta: "Minél több kezelési lehetőség válik elérhetővé az előrehaladott vastagbélrák kezelésére, annál nehezebbé válik a betegek és orvosaik számára a megfelelő kezelés kiválasztása. Ez a teszt viszont segít a betegeknek könnyebben eligazodni ebben a döntéshozatali folyamatban."

Kandavel Shanmugam, a Roche Diagnostics orvosi innovációért felelős vezető igazgatója hozzátette: "Ahogy egyre több összetett tesztet fejlesztenek ki a megfelelő rákkezeléseknek a megfelelő betegekhez történő célzott kiválasztása érdekében, a rákbetegek ellátásának javításához elengedhetetlen lesz a teszteredmények átadására szolgáló ésszerűsített módszerek kifejlesztése. Azzal, hogy a mesterséges intelligencia segítségével félig automatizáljuk a tesztelési folyamatot, várakozásaink szerint könnyebben és gyorsabban juthatnak el az eredmények a betegekhez, hogy jobban befolyásolhassák a kezelési döntéseket".

A bélrák a negyedik leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Királyságban, és a második legmagasabb a rákos halálozási arány tekintetében. A Bowel Cancer Research UK szerint minden 15. férfi és minden 18. nő közül egynél diagnosztizálnak bélrákot élete során.

A betegség kezelhető és gyógyítható, ha korán felismerik, ezért kulcsfontosságú az olyan diagnosztikai tesztek alkalmazása, mint amilyen ez a mesterséges intelligencián alapuló, hiszen így hamarabb azonosíthatók azok a betegek, akiknek bizonyos kezelések előnyösek lehetnek. Ezek pedig létfontosságúak az emberi életek megmentése szempontjából.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.