2019. 11. 27. - 20:20

A betegek mentális egészségét figyeli a mesterséges intelligencia

A betegek mentális egészségét figyeli a mesterséges intelligencia
Akárcsak az élet szinte minden más területén már, úgy az orvostudományban is egyre nagyobb teret nyer a mesterséges intelligencia általi hatékonyságnövelés. Többek között jelenleg olyan kutatások folynak, amelynek célja a páciensek mentális egészségének megfigyelése.

Egy tudóscsapat azon munkálkodik, hogy a mesterséges intelligenciát a pszichiátriában is alkalmazzák. Mindezt egy olyan beszédalapú mobilalkalmazással kívánják elérni, amely a páciensek mentális egészségi állapotát méri fel, ugyanolyan hatékonyan vagy akár jobban is, mint ahogy egy ember képes azt megtenni.

Peter Foltz, a Coloradói Egyetem Kognitív Tudományok Intézetének kutatóprofesszora elmondta: "Nem az a célunk, hogy a klinikusokat lecseréljük gépekre. De hisszük, hogy olyan eszközöket tudunk létrehozni, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy jobban meg tudják figyelni a betegeiket."

A mentális egészségi állapot felmérése a beszélgetések által tud megvalósulni, ami bár régi módszer, mégsem teljesen pontos. Hiába az odafigyelés az orvosok részéről, mégis szubjektív és sok esetben megbízhatatlan a diagnózis, hiszen a betegek a beszélgetés során kihagyhatnak olyan finom jeleket, amelyek adott esetben veszélyt jelezhetnek.

A mentális egészség megőrzésében segít a mesterséges intelligencia
A mentális egészség megőrzésében segít a mesterséges intelligencia


A fejlődés érdekében Peter Foltz, valamint a norvégiai Tromsói Egyetem kognitív idegtudósa, Brita Elevag közösen egy olyan gépi tanulási technológiát fejlesztett ki, amely képes érzékelni a beszéd azon változásait, amelyek a mentális egészség romlására utalnak.

Ilyen például az, ha a mondatok nem követik a logikai mintákat, mert ez akár skizofréniára is utalhat. A hang- vagy ütembeli változások a depressziót vetíthetik előre, a memóriazavar pedig a mentális problémák kialakulása mellett a kognitív képességekre is rossz hatással lehet.

A mobileszközök és a mesterséges intelligencia segítségével akár napi szinten nyomon lehet követni a változásokat, és a finom eltéréseket időben felismerve a problémák hatékonyan orvosolhatók. Az új mobilalkalmazás arra kéri a betegeket, hogy válaszoljanak egy 5-10 perces kérdéssorozatra a telefonjukba történő beszéd által.

A mentális egészség megőrzésében segít a mesterséges intelligenciaAz alkalmazás rákérdez a betegek érzelmi állapotára, emellett arra kéri őket, hogy olvassanak fel egy rövid szöveget, vagy hallás után ismételjenek meg egy történetet. Az app fejlesztésekor 225 résztvevő beszédmintáját dolgozták fel, ennek fele súlyos pszichiátriai problémákkal küzdő beteg volt, másik fele egészséges önkéntes.

Ezután összehasonlították az eredményeket a gépi tanulási rendszer eredményeivel, és megállapították, hogy a számítógép MI-modelljei legalább annyira pontosak, mint a klinikusok diagnózisai. Az alkalmazás egyébként valamilyen komoly probléma észlelésekor automatikusan értesíti a beteg orvosát, hogy hívja be az illetőt vizsgálatra.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.