2020. 03. 07. - 08:57

A halak életminőségén javíthat a mesterséges intelligencia alapú kamerarendszer

A halak életminőségén javíthat a mesterséges intelligencia alapú kamerarendszer
Az Alphabet mesterséges intelligencia alapú kamerarendszere a haltenyésztést környezetbarátabbá és nem utolsó sorban állatbarátabbá tudja tenni azáltal, hogy a halak életminőségét javítja.

A Google anyacége, vagyis az Alphabet a mesterséges intelligenciát a tenger alá viszi, hogy a halgazdálkodók számára fenntarthatóbb megoldásokat tudjon kínálni. A Tidal névre keresztelt projekt vízalatti kamerákat használ egy vizuális, számítógépes szoftverrel összekötve, hogy elemezze a halak viselkedését, amit emberi szemmel lehetetlen lenne látni.

Neil Davé, a Tidal vezérigazgatója egy friss blogbejegyzésben leírta, hogy a rendszer jelen pillanatban már több ezer viselkedésformát követ nyomon a halak esetében, többek között azzal a céllal, hogy megértsék például az étkezési szokásaikat vagy a mozgásukat. Ezen kívül információt gyűjt a környezetük olyan paramétereiről, mint például a hőmérsékletről és az oxigénszintről.

A vízi elővilág is hasznot húzhat a mesterséges intelligenciából
A vízi elővilág is hasznot húzhat a mesterséges intelligenciából


A halgazdálkodók a mesterséges intelligencia által gyűjtött adatokat felhasználhatják arra, hogy megőrizzék a halak egészségi állapotát, optimalizálják az etetésüket, valamint csökkentség a hulladékok mennyiségét. Davé szerint az egyik fő cél az, hogy olyan modern alternatívát tudjanak nyújtani a gazdáknak, ami a tevékenységüket egy fenntarthatóbb irányba mozdítja el.

A vízi elővilág is hasznot húzhat a mesterséges intelligenciábólA Tidal projekt keretében először manuális megfigyeléseket végeztek a hagyományos módszerrel kifogott halak esetében, de a csapat felismerte, hogy a számítógépes látás hatékonyabb munkát végezhet. De ehhez először meg kellett tanítaniuk a rendszert arra, hogy egyrészt lásson a víz alatt, másrészt tudja szolgáltatni a szükséges adatokat.

Ezt úgy tették meg, hogy az algoritmusaikat egy új adatkészletre támaszkodva tréningezték, amelynek az alapját a Szilion-völgy evezős medencéjében lévő halak szolgáltatták. A szoftvert ezután egy sztereó kamerarendszerhez kötötték, amit aztán ráengedtek egy haltenyésztési területre.

A mesterséges intelligencia alapú eszközt kezdetben arra fogják felhasználni, hogy az Európában és Ázsiában lévő haltenyésztők hatékonyabban és környezetbarátabb módon tudjanak működni.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.