2021. 12. 17. - 08:41

A hazugságot is felismeri a mesterséges intelligencia

A hazugságot is felismeri a mesterséges intelligencia
Izraeli tudósok egy csoportja nemrég egy olyan hazugságvizsgálót fejlesztett ki, amely mesterséges intelligenciát használ a mikro-arckifejezések felismerésére. Ezekből pedig lehet következtetni arra, hogy az illető igazat mond vagy nem.

Az új hazugságvizsgáló technológia olyan arcizmokat képes felismerni és elemezni, amelyekről az emberek nem is tudják, hogy használják, mégis árulkodik arról, hogy valaki mennyire őszinte.

A Tel Aviv-i Egyetem kutatói által végzett tanulmány a Brain and Behaviour szaklapban jelent meg. Ebben leírják, hogy a vizsgálatot a 40-60 milliszekundum alatt eltűnő mikrokifejezések alapján végezték, így tehát a pontosság mellett a sebességre is nagy hangsúlyt fektettek.

Dino Levy viselkedési idegtudós szerint a mesterséges intelligencia alapú módszer "nem tökéletes, de sokkal jobb, mint bármely létező arcfelismerő technológia". Hozzátette, hogy mivel ez egy kezdeti tanulmány volt, csak egyszerű hazugságokkal tesztelték a rendszert.

A mesterséges intelligencia hazugságvizsgálóként is alkalmazható
A mesterséges intelligencia hazugságvizsgálóként is alkalmazható

A kutatók 48 résztvevőn figyelték meg az árulkodó jelzőket. A kísérlet során az emberek olyanokat mondtak, aminek hatására a szemöldökük vagy az arcizmuk önkéntelenül is megrándult.

"Minden résztvevőnél sikeresen felismertük a hazugságot, és lényegesen jobb eredményeket értünk el, mint az emberi megfigyelések által - magyarázta Levy. Érdekes módon viszont azokat az egyéneket, akik sikeresen megtévesztették embertársaikat, a gépi tanuló algoritmus is rosszul érzékelte."

A hazugságvizsgálót a mesterséges intelligencia vezérelte, s a szakemberek azt remélik, hogy nagyobb átláthatóságot fognak biztosítani a közeljövőben. A kutatók úgy vélik, hogy a technológia bekerülhet a magánszektorba is, például a biztosítási kérelmek vagy az álláspályázatok átvilágítására.

Addig azonban még az emberi jogi szempontból is sok a tennivaló, hiszen az ilyen csoportok már most megkérdőjelezték, hogy a technológia képes-e pontosan felmérni az emberek szándékait, illetve alkalmas-e a diszkriminációra.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.