2022. 04. 15. - 08:43

A korallzátonyok megmentésére is alkalmas lehet a mesterséges intelligencia

A korallzátonyok megmentésére is alkalmas lehet a mesterséges intelligencia
A korallzátonyok a bolygó legváltozatosabb ökoszisztémái közé tartoznak, amelyek nemcsak a tengeri élővilág számos fajának biztosítanak kulcsfontosságú élőhelyet, hanem világszerte számos part menti közösség számára létfontosságú bevételi forrást is jelentenek. Ezeket a buja és élénk ökoszisztémákat azonban számos emberi tényező és a változó éghajlat is nagymértékben veszélyezteti, a mesterséges intelligencia azonban segíthet ezeken a problémákon.

Egy ambiciózus projekt a Csendes-óceán déli részén e létfontosságú élőhelyek helyreállítását tűzte ki célul. A Coral Gardeners nevű kezdeményezés a 23 éves Titouan Bernicot ötlete, aki a Francia Polinéziában található Mo'orea szigetén él. A korallzátonyok létfontosságú részét képezik a Mo'orea sziget életének, ezért Bernicot néhány barátjával együtt még 2017-ben elindította a programot.

A kis csapatnyi szigetlakó fiatal mára tudósokból, aktivistákból és kreatívokból álló nemzetközi kollektívává nőtte ki magát. Jelenlegi céljuk, hogy 2025-ig 1 millió korallt ültessenek újra világszerte, ezen törekvésüket pedig egy új mesterséges intelligencia rendszer segítségével szeretnének elérni. "A következő néhány évben az a célunk, hogy a világ legnagyobb és legfejlettebb korallrestaurációs programjává váljunk" - mondja Bernicot.

A csapat olyan korallzátonyokat állít helyre, amelyeket káros természeti és - ami még fontosabb - emberi hatások értek. Különösen a szuperkorallokra összpontosítják az erőfeszítéseiket, mégpedig azért, hogy még ellenállóbb zátonyokat hozzanak létre. A szuperkorallok olyan fajok, amelyek képesek gyorsan alkalmazkodni a változó környezeti feltételekhez, például a globális felmelegedéshez.

A korallzátonyok megmentésében is segít a mesterséges intelligencia
A korallzátonyok megmentésében is segít a mesterséges intelligencia

A helyreállítási folyamat részeként a projekt résztvevői először azonosítják a szuperkorallok csoportjait a lagúnákban, majd levágják egy kis részüket, és a nevelőhelyre szállítják őket, ahol kötelekre függesztik őket. Ezeket a korallkerteket legalább egy évig figyelemmel kísérik. Amikor már elég érettek, a kinőtt darabokat újraültetik a zátony leromlott területeire. Ahogy tovább nőnek és szaporodnak, a korallok hozzájárulnak a zátony újjáélesztéséhez és ellenállóképességéhez.

A világ minden tájáról érkező emberek a ReefOS nevű élő közvetítésen keresztül figyelhetik a tevékenységet. Ez egy mesterséges intelligencia eszköz, amely lényegében a növekedési folyamat minden szakaszát dokumentálja. A rendszer része egy 360 fokos kamera, amely azonosítja és felcímkézi a zátonyra visszatérő halfajokat.

A technológia hasznosítása azonban nem áll meg ennyinél. A csapat nemrég a Cornell Egyetemmel is együttműködött, hogy létrehozzanak egy bioakusztikus MI-modellt, amely elemzi, miként hatnak a víz alatti hangok az ökoszisztémára. Emellett a kollektíva a Hawaii Egyetemmel is együttműködött, hogy a legmodernebb 3D-s térképezési és fotogrammetriai technikákat integrálják a megfigyelési folyamatba. A fotogrammetria az a tudomány, amely fényképek segítségével értékes információkat nyer egy adott folyamatról.

Mindezek a fejlett technológiák arra szolgálnak, hogy a csapat jobban megértse az egész ökoszisztéma állapotát a helyreállítási erőfeszítéseik előtt és után. Ez lehetővé teszi számukra, hogy jobban nyomon kövessék az olyan dolgokat, mint az ökoszisztéma biológiai sokfélesége, a halállomány, valamint a korallbetegségek és a kifehéredés észlelése.

A ReefOS-t jelenleg a régióban található három aktív korallnevelő központ közül csak az egyiknél telepítették, amelyek mindegyike körülbelül 9000 növekvő korallt tartalmaz. A terv az, hogy a rendszert a korallzátonyok helyreállításának minden helyszínén telepítsék a világon.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.