2020. 04. 07. - 09:45

A koronavírus digitalizációra kényszerítheti a vállalatokat

A koronavírus digitalizációra kényszerítheti a vállalatokat

Szerte a világon automatizálásra késztetheti a cégeket a koronavírus okán kialakult helyzet. Egyre inkább a digitalizációra támaszkodhatnak, hogy csökkentsék a járványok és más potenciális gazdasági kihívások pénzügyi hatásait.

Elkerülhetetlennek tűnik, hogy a vállalatok fokozzák az automatizációt. A koronavírus miatt kialakult helyzet arra kényszeríti a cégeket, hogy javítsák digitalizációjuk szintjét, erre támaszkodjanak a hosszú távú műveletek során, s csökkentsék a járványok és egyéb lehetséges gazdasági kihívások pénzügyi hatásait.
 
A koronavírus betegség kitörése valóságos globális stressz-tesztté vált. Ahogyan a fertőzött emberek száma folyamatosan emelkedik az egész világon, a gazdasági növekedéssel kapcsolatos bizonytalanság egyre nő.
 
Mint ismert, az első járvány-kitörés Kínában volt, ám több mint egy hónapos, példátlanul szigorú megelőzési és ellenőrzési intézkedések után a koronavírus lényegében ellenőrzés alá került.
 
Egyre inkább a digitalizáció útjára léphetnek a vállalatok
Egyre inkább a digitalizáció útjára léphetnek a vállalatok
 
Most az egész kínai nemzet a normál termelés és életmód helyreállítására törekszik. Ám még ha a járvány el is múlt, vannak olyan rövid és hosszú távú hatásai, melyeket a kínai feldolgozóipar érzékel és amelyek más országokra is kihatnak.
 
A koronavírussal fertőzött régiókban a gazdaság hirtelen zuhan rövid távon, majd újraépül, amint a járvány lezajlik – ám a COVID-19 valószínűleg nem fog hosszú távú hatalmas hatást gyakorolni. Kulcsfontosságú tényezők azonban az önkormányzatok járványügyi megelőzési és ellenőrzési intézkedései.
 
2020 februárjában a kínai gyártási és beszerzési menedzserindex (PMI) 35,7 százalékos volt, 14,3 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz képest. Eközben a termelési index 27,8 százalékos lett, 23,5 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző hónapban, jelezve, hogy a feldolgozóipari termelése radikálisan lelassult.
 
Ahogy a járványok továbbra is jelentkeznek a világon, csökkenni fog a külső kereslet, tovább gátolva a fellendülést.
 
Az adatszegmensek elemzése szerint – ilyen például az energiatermelés, a népesség migrációja és a szállítás -, a munka folytatásának aránya Kínában körülbelül 65 százalékos (a diákok kivételével).
 
Noha a vállalkozások általános fellendülése jobb, a kis- és középvállalkozásoknak, valamint az életmód-szolgáltató iparágaknak nehezebb visszatérni a munkába. Várhatóan májusra normalizálódik teljes mértékben a termelés és az üzemeltetés.
 
A helyi önkormányzatok járványmegelőzésének és ellenőrzésének hatása a legfontosabb és meghatározóbb tényező. A hatékony megelőzés és ellenőrzés esetén a teljes járvány véget ér 2-3 hónap alatt, s a társadalmak normalizálódnak.
 
A koronavírusnak azonban messzemenő hatása lehet számos vállalkozás kapacitáselrendezésére és ellátási láncának hálózatára.
 
A multinacionális vállalkozások különösen továbbfejleszthetik katasztrófa-elhárítási mechanizmusaikat és az ellátási lánc menedzsmentjét.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.