2021. 08. 27. - 08:26

A lélegeztetőgép szükségességét jelzi előre a mesterséges intelligencia

A lélegeztetőgép szükségességét jelzi előre a mesterséges intelligencia
A koronavírus miatt kialakult állapotok nagy terheket rónak az egészségügyi intézményekre, de ezeken jelentős mértékben enyhíthet az a mesterséges intelligencia alapú technológia, ami segít előre jelezni, hogy mely betegnél vált szükségessé a lélegeztetőgép használata.

"A mesterséges intelligencia potenciálisan az a mechanizmus lehet, amely gyors és pontos információkat szolgáltathat a klinikai környezet új problémáiról és kihívásairól" - mondta az egészségügyi MI területén működő Jvion vállalat orvosi információs vezetője, dr. John Frownfelter egy nemrég lezajlott szakmai konferencián.

A világjárvány az egészségügyi személyzet, az ágyak, az egyéni védőfelszerelések és a lélegeztetőgépek terén is hiányt eredményezett az intenzív osztályokon. A betegségek kimenetelének előrejelzésére, a kapacitás kezelésére és az osztályozással kapcsolatos döntések meghozatalára használt hagyományos előrejelző algoritmusok korlátaira is rávilágított.

A mesterséges intelligencia alkalmazása segíthet a nyers adatok finomításában és hasznosabb tudás bemutatásában, különösen az intenzív osztályon, azáltal, hogy az adatokban gazdag környezetben elkülöníti a klinikailag releváns információkat a nagy halmazból.

"Mindez a betegek állapotában bekövetkező változások és a kialakuló kockázatok korábbi felismeréséhez vezet - emelte ki dr. John Frownfelter. - Lehetővé teszi továbbá, hogy a betegeket holisztikusan kezeljük azon viselkedési kockázati tényezőkre vonatkozó adatok behozásával, amelyeket az EHR-ben (elektronikus egészségügyi nyilvántartásban) lévő klinikai adatokból nem tudnánk kinyerni."

Szükség van-e lélegeztetőgépre? Válaszolhat a mesterséges intelligencia.
Szükség van-e lélegeztetőgépre? Válaszolhat a mesterséges intelligencia.

Frownfelter szerint a betegenként rendelkezésre álló óriási mennyiségű adat miatt a mesterséges intelligencia képes az adatok rendszerezésére és olyan tudás biztosítására, amely hozzásegíti a klinikusokat a cselekvéshez, szemben a "nyers adatok" rengetegével, amelyek gyakran elvonhatják a figyelmet a fontos dolgokról.

"Működési szempontból jobb eredményeket érhetünk el és megelőzhetjük a szövődményeket az MI által. De a technológia lehetővé teszi a személyzet számára azt is, hogy hatékonyabb és eredményesebb ellátást tudjanak biztosítani, mivel a megfelelő erőforrásokat az állapotromlás legnagyobb kockázatának kitett betegekre összpontosítja" - tette hozzá.

A COVID-19 összefüggésében ez azt jelenti, hogy a mesterséges intelligencia segíthet a betegek csoportosításában annak előrejelzésével, mely betegeknél a legnagyobb a kockázata a következő 24 órában a lélegeztetőgép vagy intenzív légzéstámogatás szükségességének, és mely betegeknél a legnagyobb a halálozás kockázata. De emellett az ápolócsapat is könnyebben meg tudja állapítani azt, hogy kiket lehet biztonsággal hazaengedni a kórházból.

Sőt, a sürgősségi ellátás területén az erőforrásokat is hatékonyabban be lehet osztani az MI használatával, továbbá biztosítható vele, hogy elegendő lélegeztetőgép és intenzív ágy álljon rendelkezésre azon betegek számára, akiknek az élete függ tőlük.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.