2019. 08. 26. - 10:05

A mesterséges intelligencia leleplezte a gyilkost

A mesterséges intelligencia leleplezte a gyilkost

Az arcfelismerés ma már nem újdonság a technológiai fejlettségnek köszönhetően – arra azonban először volt példa, hogy a mesterséges intelligencia lebuktatott vele egy gyilkost.

Arcfelismerő technológiát alkalmazott az a rendszer, amely lebuktatott egy gazembert. A férfi megszabadult a barátnőjétől, majd az ő arcával szeretett volna kölcsönt felvenni egy online felületen.
 
Az online hitelközvetítést intéző cégtől hívás futott be a kínai Fucsienben levő hatóságokhoz, miszerint szoftverük, mely mesterséges intelligenciát használ, jelezte: egy azonosítás céljából beszkenelt arcon nem érzékelte a szem mozgását.
 
A rendőrség azonnal a helyszínre sietett, ahol megtalálták a férfit, miközben éppen azzal foglalatoskodott, hogyan égesse el meggyilkolt barátnője holttestét – adta hírül a South China Morning Post.
 
A mesterséges intelligencia nem érzékelt szemmozgást az azonosításkor
A mesterséges intelligencia nem érzékelt szemmozgást az azonosításkor
 
A férfi előzőleg valóban megpróbált kölcsönt felvenni a már halott nő arcával, akit a gyanú szerint megfojtott egy csúnya összeveszés után. A hölgy a hírek szerint el akarta hagyni őt, miután az anyagiakon vitatkozni kezdtek.
 
A rendőrök szerint a férfi tettét követően megijedt, elrejtette autója csomagtartójába a holttestet és elmenekült. Hogy ne keltsen gyanút, barátnője nevében szöveges üzenetet írt a nő munkáltatójának, hogy szabadságra kell mennie. Ugyanezt mondta a lány szüleinek is.
 
Telefonján keresztül 1,2 millió forintnak megfelelő jüant vett fel már halott barátnője bankszámlájáról.
 
Amikor azonban arra vetemedett, hogy a volt kedves felhasználásával online felületen kölcsönért folyamodjon, a mesterséges intelligencia rövidúton leleplezte őt. A hitelkézbesítő applikációt nem tudta átverni.
 
A rendszer ugyanis az azonosítás során azt kéri a felhasználótól, hogy kacsintson. A halott természetesen erre nem volt képes, ráadásul a mesterséges intelligencia szoftver azt is beazonosította, hogy férfihangot hall.
 
Mivel az arcfelismerés sikertelen volt, a cég egyik alkalmazottja vette át az ügyet, aki észrevette, hogy a nő arcán zúzódások vannak, nyakán pedig vörös nyomok találhatóak. Azonnal hívta a rendőrséget.
 
Kínában napjainkban számos helyen használják már az arcfelismerő technológiát, különösen szolgáltatások igénybevételéhez, fizetéshez.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.