2023. 11. 22. - 09:40

A mesterséges intelligencia ma már az alkoholfogyasztást is megállapíthatja

A mesterséges intelligencia ma már az alkoholfogyasztást is megállapíthatja

Hang alapján határozza meg az ittasságot a mesterséges intelligencia. Az okostelefonok és az intelligens hangszórók ma már ezt is megoldhatják – állítja egy kutatócsoport.

Az okostelefonok és az intelligens hangszórók képesek lehetnek az alkoholos befolyásoltság kimutatására, hangminták elemzésével – áll egy új tanulmányban, melyet a Journal of Studies on Alcohol and Drugs közölt.
 
A Stanford Medicine és a Torontói Egyetem kutatói rámutattak, hogy az okostelefonokban és okoshangszórókban található érzékelők segíthetnek meghatározni egy ember alkoholtoxicitásának szintjét, hangja változásai alapján.
 
Végeztek egy vizsgálatot 18, 21 éves és annál idősebb felnőtt bevonásával. A résztvevők testtömeg alapján adagolt alkoholt kaptak, s véletlenszerűen osztottak ki nekik pár nyelvtörő feladatot – egyet ivás előtt, majd óránként egyet az ivás után, 7 órán keresztül.
 
A résztvevőket megkérték, hogy olvassák fel hangosan a nyelvcsavaró mondatot, s közben okostelefonnal rögzítették a hangjukat, ami az asztalon állt. Olvasd el: Alkoholisták visszaesési esélyét segít felismerni a mesterséges intelligencia
 
Alkoholos befolyásoltság - A mesterséges intelligencia alkalmazásával időben közbe lehetne lépni
Alkoholos befolyásoltság - A mesterséges intelligencia alkalmazásával időben közbe lehetne lépni
 
A kutatók a vizsgálat elején, majd 30 percenként mérték a lehelet alkoholkoncentrációját 7 órán keresztül. Digitális programokkal izolálták a beszélő hangját, egy másodperces lépésekre bontották, és olyan mértékeket elemeztek, mint a frekvencia és a hangmagasság.
 
A kilélegzett alkohollal kapcsolatos eredményekkel összehasonlítva a résztvevők hangmintáiban a kísérlet során bekövetkezett változások 98 százalékos pontossággal jelezték az alkoholos befolyásoltságot.
 
Pontosan jelzi az alkoholtoxicitást a mesterséges intelligencia-modell
 
„A modell pontossága valóban meglepett minket – mondta Brian Suffoletto, kutatásvezető orvos, a Stanfordi sürgősségi orvostudomány docense. - Bár nem vagyunk úttörők abban, hogy kiemeljük az alkoholtoxicitás során a beszédjellemzők változásait, szilárd meggyőződésem, hogy kiváló pontosságunk a jelfeldolgozás, az akusztikai elemzés és a gépi tanulás terén elért legkorszerűbb fejlesztéseinkből fakad”.
 
Dr. Suffoletto szerint az elemzések célja, hogy még éppen időben be lehessen avatkozni a gépjármű- vagy más balesetekből eredő sérülések és halálesetek megelőzése érdekében.
 
A legjobb beavatkozási eszköz könnyen használható és elérhető lenne – az okostelefonok és az intelligens hangszórók szinte mindenütt jelen vannak, ezért nyilvánvaló eszközzé válhatnak az emberek kezében, hogy felhívják figyelmüket arra: lerészegedtek, így bizonyos tevékenységekre alkalmatlanok.
 
Az eszköz arra is képes, hogy az ember rutinját napi szinten nyomon kövesse és figyelmeztessen, mikor van szüksége segítségre. Olvasd el: Az MI új szintre emeli a szeszesitalok értékesítését
 
Időben beavatkozhat az okostelefonos modell
 
A felügyeleti eszközök akár több érzékelőt is kombinálhatnak – így például a járást, a hangot és a szövegírási viselkedést is lehetne elemezni – mutatott rá dr. Suffoletto.
 
Mint mondta, nem számíthat ugyanis az eszköz mindig a felhasználókra a folyamatos adatbevitelben. Lehet, hogy az illető órákig nem beszél, de sétálhat. Előfordulhatnak olyan esetek, amikor egy bárban áll, nem sétál, nem beszél, de aktívan üzeneteket küld.
 
Szükség van nagyobb tanulmányokra is, a legkülönfélébb etnikai hátterű embereken, hogy megerősítsék a hangminták érvényességét az alkoholos befolyásoltság jelzőjeként. Brian Suffoletto megjegyezte: hasznos lehet, hogy kapcsolatokat építsenek ki azokkal a cégekkel, amelyek már gyűjtenek beszédmintákat okoshangszórókon keresztül.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.