2022. 04. 26. - 09:00

Alkoholisták visszaesési esélyét segít felismerni a mesterséges intelligencia

Alkoholisták visszaesési esélyét segít felismerni a mesterséges intelligencia

Segíthet azonosítani a visszaesés kockázatát az alkoholistáknál a mesterséges intelligencia – fel tudja ismerni azokat a pácienseket, akiknél ennek veszélye a kezelést követően fennáll.

A kezelt alkoholistáknál is bevetették a mesterséges intelligenciát: immár képes arra, hogy azonosítsa a visszaesés kockázatát azoknál, akiknél ez fennáll a kezelés után.
 
Mint arra a kutatók rámutattak: sok páciens tér vissza a bőséges alkoholfogyasztáshoz a beavatkozást követően – vagyis többszöri próbálkozásra is szükségük lehet, hogy hosszú távú absztinenciát érjenek el.
 
A Yale Egyetem szakemberei szerint a mesterséges intelligencia lehetővé teheti az ápolók és a betegek számára, hogy előre jelezzék az ivás visszaesését, így módosíthassák a kezelést, mielőtt az bekövetkezne. Olvasd el: Okos orvosbiológia - Bőrre rajzolják a mérőeszközt
 
Alkoholisták visszaesési esélyét segít felismerni a mesterséges intelligencia
Alkoholisták visszaesési esélyét segít felismerni a mesterséges intelligencia
 
Az új tanulmány során a kutatók klinikai adatokat, illetve a mesterséges intelligencia gépi tanulás formáját alkalmazták, hogy modelleket dolgozzanak ki a visszaesések előrejelzésére a járóbeteg-kezelési programban részt vevő pácienseknél.
 
A prediktív modellek kidolgozásához, majd teszteléséhez több mint 1300 amerikai felnőtt adatait használták fel, 16 hetes klinikai vizsgálat folyamán, 11 központban.
 
A betegeket véletlenszerűen osztották be a kilenc gyógyszeres vagy viselkedésterápiás kombináció egyikébe, majd pedig a sikerességükre vonatkozó adatokat használták a gépi tanulási algoritmusok betanítására.
 
A cél olyan modellek megalkotása volt, amelyek előre jelezhetik a nagy mennyiségű alkoholfogyasztáshoz való visszatérést – ez azt jelenti, hogy a nők napi 4 vagy több, a férfiak 5 vagy több italt isznak meg -, s teszik ezt három különböző időpontban: a kezelés első és utolsó hónapjában, valamint a heti vagy kétheti kezelések között. Olvasd el: Csökkenti a szívroham esélyét, ha mértékkel iszunk alkoholt?
 
A Walter Roberts - a Yale School of Medicine pszichiátriai adjunktusa – vezette kutatás során a kutatók felfedezték: az eredményül kapott modellek jól jelezték előre a visszaeséseket, s valószínűleg pontosabbak, mint a klinikusok ugyanezen a téren. Azon pácienseknél, akiknél fennáll a veszély, a kezelés során hasznosak lehetnek további beavatkozások.
 
A modellekben a visszaesés előrejelzésének legfontosabb információi olyan tényezőket tartalmaztak, mint a májenzimszintek, életkor az alkoholfüggőség kezdetekor, valamint a betegek önkéntes felmérései során elért, például az alkoholfogyasztási magatartással és a pszichológiai tünetekkel kapcsolatos pontszámok. 
 
Ezek a tényezők viszonylag könnyen és olcsón beszerezhetők az alkoholizmus kezelése során – jegyezték meg a tanulmány szerzői.
 
Megjegyezték, hogy a modellek a specifikus prediktív tényezők fontosságát illetően különbségeket mutattak a férfiak és a nők között - összhangban a korábbi kutatásokkal, amelyek a nemek közötti eltérésekre hívták fel a figyelmet az ártalmas ivással összefüggésben.
 
A tanulmány az Alcoholism: Clinical and Experimental Research folyóiratban jelent meg.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.