2021. 02. 19. - 08:16

A mesterséges intelligencia segíthet a dohányzásról való leszokásban

A mesterséges intelligencia segíthet a dohányzásról való leszokásban
Egy mesterséges intelligencia alapú eszköz is hozzájárulhat ahhoz, hogy könnyebben tegyék le a cigarettát az emberek. Ráadásul nem általános megoldást, hanem személyre szabott módszert kínál a technológia a siker érdekében.

A mesterséges intelligenciával működő eszköz a leszokást azáltal segíti elő, hogy megjósolja, mikor vágyik majd a dohányos a nikotinra. Az úgynevezett "Level" rendszer az e-cigaretták mini fedélzeti számítógépeként működik, és precíz méréseket végez a dohányzási szokásokról. Célja pedig az, hogy segítse a felhasználókat a füstölés iránti vágy ellenőrzésében, valamint a belélegzett nikotin mennyiségének csökkentésében.

A Kelet-Angliai Egyetem kutatócsoportjának fejlesztése tehát lényegében egy apró felügyeleti eszköz, ami olyan e-cigarettákhoz csatlakoztatható, amelyek a nikotinos folyadékot tartályban tárolják. Miután csatlakoztatták, a chip megméri a felhasználó szippantásainak számát, időtartamát és azok erősségét, továbbá az egyes slukkok között eltelt időt.

A kinyert adatok személyre szabott profilt hoznak létre, és ezeket az információkat aztán felhasználják a Level mögötti mesterséges intelligencia fejlesztésére.

A dohányzásról leszokás egyik eszköze lehet a mesterséges intelligencia
A dohányzásról leszokás egyik eszköze lehet a mesterséges intelligencia


A tudósok szerint az e-cigi és a hagyományos cigaretta kettős felhasználása elég általános jelenség, mivel például az Egyesült Államokban a dohányosok kb. 68%-a mindkettőt szívja. Dr. Emma Ward vezető kutató szerint a tanulmány feltárja, hogyan változik ez a kettős felhasználás az idő múlásával, és milyen tényezők segítik vagy akadályozzák a dohányzókat az e-cigire való teljes áttérésben.

"Az általunk kifejlesztett új technológia megbízhatóbb és kifinomultabb, mint az e-cigarettába beépített egyéb párolgásszámlálók, mert a porlasztó feszültségét mérve gyűjt adatokat a használat során. Rögzíti a párolgás topográfiát, így személyre szabott profilt készít a felhasználó dohányzási mintái alapján" - mondta el a szakember.

A 90 napos vizsgálat során a résztvevők körében napi rendszerességgel végeznek felmérést, ami kiterjed a dohányzási szokásaikra, a hangulatukra, a stressz-szintjükre, az alkoholfogyasztásukra, valamint a személyes kapcsolataik körében tapasztalható támogatásra is. Ezeket az információkat kombinálják az eszköz által mért adatokkal, így segítve a mélyebb megértését annak, hogy miként befolyásolják a pszichológiai, társadalmi és környezeti tényezők a dohányzási magatartást.

"Megállapításaink fontosak lesznek, hogy segítsenek a kettős felhasználóknak a dohányzás teljes abbahagyásában, egyúttal tájékoztatást is nyújthatnak a politikai döntéshozóknak arról, hogy miként lehet hatékonyan elősegíteni az e-cigarettákra való áttérést, ezzel is ösztönözve az embereket a leszokásra" - tette hozzá Dr. Ward.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.