2020. 09. 18. - 08:48

A terhesség során fellépő komplikációkra figyelmeztethet a mesterséges intelligencia

A terhesség során fellépő komplikációkra figyelmeztethet a mesterséges intelligencia
A Carnegie Mellon Egyetem (CMU) kutatói egy olyan gépi tanulási technikát fejlesztettek ki, amely a placenta, vagyis a méhlepény mintái alapján elemzést készít a jövőbeli terhességek egészségügyi kockázatairól.

Az új mesterséges intelligencia alapú módszer azoknak az orvosoknak a munkáját segítheti, akik a placenta vizsgálatával próbálják megtalálni az esetleges komplikációk jeleit a terhességre nézve. Ilyen például a vérereket érintő deciduális vaszkulopátia, amely arra utalhat, hogy az anya preeclampsiában szenvedhet. Ez a rendellenesség a terhességek 2-8%-ában jelen van, és azért különösen veszélyes, mert az anya és a csecsemő számára egyaránt halálos kimenetelű lehet.

A korai felismerés által viszont a tünetek kezelhetőek, csakhogy a mélyreható vizsgálatok rendkívül időigényesek, és magas szintű szakértelmet kívánnak meg, ezért csak ritkán kerül sor rájuk. A Carnegie Mellon Egyetem kutatói éppen ezen próbálnak segíteni a mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldással, a cél pedig az, hogy szélesebb körben váljon hozzáférhetővé a placenta alapú vizsgálat.

Részletesebb vizsgálatokkal biztonságosabbá válhat a terhesség
Részletesebb vizsgálatokkal biztonságosabbá válhat a terhesség


A folyamat során először felvételt készítenek a méhlepényről. Ezután az algoritmus felismeri a képen található összes véreret, és meghatározza, hogy mindegyik egészséges-e. A vizsgálat teljesen egyedi mindenkinél, hiszen az algoritmus a terhesség különböző jellemzőit is beleszámítja az elemzésbe, legyen szó az anya életkoráról és esetleges betegségeiről, vagy éppen arról, hogy hányadik hétben jár a terhesség.

Amennyiben a rendszer bármilyen rendellenességet észlel, akkor a placentát betegnek jelöli meg. A tesztelések már lezajlottak, és az eredmények nagyon ígéretesek, hiszen a mesterséges intelligencia alapú algoritmus pontosabban osztályozta az elváltozásokat, mint a hivatásos patológusok.

A kutatócsoport ennek ellenére nem tartja reálisnak, hogy a rendszerük teljesen ki fogja váltani az orvosi szakértelmet. Arra viszont tökéletes lehet, hogy segít kijelölni azokat a régiókat a méhlepényben, ahol részletesebb elemzéseket kell végezni. További előnye lehet még a módszernek, hogy nem csupán sokkal gyorsabb, hanem költséghatékonyabb is lehet a vizsgálat, ami így még több anya és csecsemője számára válhat elérhetővé.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.