2021. 01. 28. - 08:11

Az ételallergia kezelésében is alkalmazható a mesterséges intelligencia

Az ételallergia kezelésében is alkalmazható a mesterséges intelligencia
Az ételallergia és ételintolerancia iránti megoldások kutatását végzi az Ukko nevű biotechnológiai vállalat, mely a közelmúltban 40 millió dolláros támogatást kapott a mesterséges intelligencia alapú módszerek továbbfejlesztésére.

Az ételintolerancia és a különböző ételösszetevők iránti érzékenység rendkívül gyakori, egyes becslések szerint a világ lakosságának 20%-át érinti kisebb-nagyobb mértékben. Csak gluténérzékenységtől az Egyesült Államokban élők 6-7%-a szenved, ami mintegy 20 millió embert jelent. Éppen ezért egyre nagyobb szerepet kapnak az ilyen jellegű diagnosztikát és kezelést végző vállalatok, mint amilyen a kaliforniai Ukko is.

Az Ukkónál mesterséges intelligenciát és gépi tanulást alkalmaznak az immunológia, számítási biológia és fehérjetechnika terén, annak érdekében, hogy új megközelítés szerint dolgozzanak ki módszereket az ételérzékenység kezelésére. A startup-cég jelenleg az ételallergia és hasonló rendellenességek molekuláris szerkezetének térképét készíti, lehetővé téve, hogy az élelmiszerek fehérjeösszetételét átalakítva kiszűrjék az allergén anyagokat, de úgy, hogy a hasznos biokémiai és táplálkozási jellemzőket érintetlenül hagyják.

Az ételintolerancia kezelésében segíthet a mesterséges intelligencia
Az ételintolerancia kezelésében segíthet a mesterséges intelligencia


"Az Ukko allergiás emberek véréből vett antitestek millióit elemzi, az algoritmusok pedig a belőlük nyert adatok alapján megjósolják, hogy például a mogyoróban lévő fehérjében mi váltja ki az immunrendszer allergiás reakcióját" - mondta el a VentureBeat portálnak a vállalat szóvivője. A cél tehát az, hogy azonosítsák a kiváltókat, vagyis a fehérjék azon elemeit, amik az immunrendszert megtámadják.

Ezután a mesterséges intelligencia alapú algoritmusok segítségével megoldást keresnek arra, hogy miként lehetne ezeket az elemeket semlegesíteni, miközben egyébként a fehérje struktúrája, működése és általános tulajdonságai megmaradnak. Az algoritmusok egyébként arra is képesek, hogy az ételfehérje szekvenciáit összekapcsolják annak szerkezetével és funkciójával, ezzel még részletesebb információkat szolgáltatva a kutatásokhoz.

Az, hogy ennek a megoldásnak van jövője, nem kérdéses a Continental Grain Company, a PeakBridge Ventures, a Skyviews Life Science és a Fall Line Capital, valamint az Ukko már meglévő befektetői, a Khosla Ventures, az Innovation Endeavors és a Time Ventures számára, ezek a cégek ugyanis nemrégiben 40 millió dollárral járultak hozzá a kutatásokhoz.

Az Ukko szerint az előzetes eredmények kedvezőek, mivel ezek arra utalnak, hogy a vizsgálatban szereplő földimogyoró- és gluténfehérjék már nem váltanak ki allergiás reakciót. De a vállalatnak még további klinikai vizsgálatokra, valamint az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeletének (FDA) jóváhagyására van szüksége, hogy szélesebb körben lehetővé tudja tenni a módszer alkalmazását.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.