2020. 04. 08. - 09:45

Digitalizációra serkenti a koronavírus a vállalatokat

Digitalizációra serkenti a koronavírus a vállalatokat

A koronavírus-járvány a világ minden részén arra késztetheti a cégeket, hogy automatizáljanak és előtérbe helyezzék a digitalizációt. Ezzel mérsékelhetik a járványok és egyéb lehetséges gazdasági kihívások pénzügyi hatásait.

Napjainkra egyre inkább kikerülhetetlennek látszik a dolog: a vállalatok a kialakult koronavírus-járvány miatt arra kényszerülnek, hogy növeljék digitalizációjuk szintjét. Hosszú távon csak erre támaszkodhatnak, csökkentve a járványok és más potenciális gazdasági kihívások pénzügyi hatásait.
 
Cikkünk első részében ennek alapjairól esett szó, a kínai modellről és a várható kilátásokról.
 
Érdemes azonban megemlíteni azt is, hogy számos vállalkozás a kialakult helyzetben már most fontolóra veszi a gyártás áthelyezését.
 
A 2011-es, Japánban bekövetkezett földrengést követően még azok a cégek is a költözés mellett döntöttek, akiket az ellátási lánc kérdései nehezen érintettek.
 
A termelési kapacitások határokon átnyúló áthelyezése egyáltalán nem könnyű döntés - számos tényezőt figyelembe kell venni. Így például a helyi piaci kapacitást, a szükséges időt és a befektetéseket, az önkormányzati politikákat, az infrastruktúrát, a logisztikát, a munkaerőköltségeket, a készségeket.
 
Egyértelműen a digitalizáció irányába mozdulhatnak el a vállalatok
Egyértelműen a digitalizáció irányába mozdulhatnak el a vállalatok
 
Ami Kínát illeti, autóipari, elektronikai és egyéb iparágai ellátási láncának teljessége igen hatékonnyá és rugalmassá teszi az országot.
 
Mindez, karöltve a hatalmas hazai piaccal, stabil kormányzati politikákkal, az erős infrastruktúrával, a megfelelő munkaerő-ismeretekkel és a mérnöki erőforrásokkal együtt azt jelenti, hogy sok globális vállalat szeretné biztosan megtartani kulcsfontosságú termelési központjait Kínában.
 
Ugyanakkor, a robusztus katasztrófakezelési mechanizmusok létrehozása sok cég esetében jobb alternatíva lehet, mint a termelés elmozdítása.
 
Súlyosan problémás időkben az olyan lehetséges megoldások, mint például a termelési kapacitás és a készletek különböző régiókra történő átcsoportosítása, valamint a hasonló termékek rövid távú helyettesítőként történő felhasználása és a többpontos beszállítók fejlesztése, mind szóba jöhetnek.
 
Ezek a megoldások kétségtelenül növelik a költségeket, azonban jobban védik az ellátási lánc stabilitását, s potenciálisan jelentősebb megtakarításokat is eredményeznek egy következő válságban.
 
Az információs láncok létrehozása hosszú távon tovább javítja az ellátási hálózatok ellenálló képességét. Az ellátási lánc anyagairól, logisztikájáról, készletéről, gyártásáról és tőkéjéről szóló kulcsfontosságú információk könnyen megfoghatók, elemezhetők és megoszthatók az ellátási lánc általános irányításának javítása érdekében.
 
Ugyanakkor a piaci kereslet dinamikusabban nyomon követhető és előrejelezhető, és a termelési ritmus ennek megfelelően módosítható. Mindez a feldolgozóipar szélesebb körű digitalizálási lendületének részét kell képezze, hogy kezelni tudjon egy következő válságot.
 
A koronavírus-járvány a gyártással foglalkozó vállalkozások számára egyértelműen feltárta a már létező problémákat és kockázatokat. S mint ilyen, arra kényszerítheti az ipart, hogy hatjsák végre a rendkívül fontos és már szükséges reformokat az automatizálás, a digitalizálás és a logisztikai folyamatok, rendszerek terén.
 
Rövid távon a járvány hatása a gyártó cégek esetében a bevételek és a profit csökkenése. Visszatérve a kínai példára, a szigorú megelőzési és ellenőrzési intézkedések alapján számos gyártó vállalkozást teljesen felfüggesztettek, a veszteség a termelési kapacitás esetében várhatóan összesen 1-3 hónap.
 
Természetesen a termelés helyreállítása nem mehet végbe egy éjszaka alatt, a munka folytatása pedig nehézségekbe ütközhet munkaerő-felvételi problémák, az alapanyag-ellátás hiánya és egyéb kérdések, például a logisztika és a cash flow miatt.
 
Magasak maradnak a működési költségek is ebben az időszakban, s ez tovább csökkenti a profitot.
 
A nyomást leginkább a kis- és középvállalkozások, valamint az elégtelen pénzforgalommal rendelkezők érzik meg. A jól működő, nagy kapacitású vállalkozásoknál a termelés lehető leghamarabbi helyreállítására kell törekedni - ám néhány olyan céget, amelyek a piac szélén álltak, a járvány könnyen ellehetetleníthet.
 
Egy ideje nyilvánvaló, hogy - mivel Délkelet-Ázsia továbbra is egyre nagyobb hányadot foglal el a világ alacsony hozzáadott értéket képviselő termeléséből - Kína gyártóvállalatainak frissíteniük kell a magasabb értékű tevékenységeiket. Amennyiben a koronavírus járvány általános elmozdulást eredményez a magasabb szintű automatizálási szintre, mindez tovább növeli a hosszú távú célt.
 
A COVID-19 járvány váratlan nehézségeket és kihívásokat hozott a kormányok, az ipar és a vállalkozások számára szerte a világon. Ez azonban rövid távú hatás, amely végül elmúlik. Hosszú távon ugyanakkor a koronavírus esély az ipar számára, a szükséges működési fejlesztések megtételére.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.