2020. 07. 29. - 09:50

Elon Musk: A mesterséges intelligencia 5 éven belül felülmúlja az embert

Elon Musk: A mesterséges intelligencia 5 éven belül felülmúlja az embert

A mesterséges intelligencia miatti egzisztenciális fenyegetés sokkal közelebb van, mint azt korábban vártuk – hívta fel a figyelmet Elon Musk új nyilatkozatában.

Könnyen elképzelhető, hogy a mesterséges intelligencia (MI) már 5 éven belül felülmúlja az embereket. Vagyis, az egzisztenciális fenyegetés, amelyet az MI magával hoz, jóval előbb megvalósulhat, mint hinnénk – figyelmeztet a milliárdos Elon Musk.
 
Az előrejelzés az úgynevezett technológiai szingularitás korábbi becsléseinek jelentős felülvizsgálatán alapul, amikoris a gépi intelligencia meghaladja az emberi intelligenciát, s érthetetlen sebességgel felgyorsul. Olvasd el: Egyre inkább digitális segítőkre szorulhatunk?
 
A futurista Ray Kurzweil ezt a szuperintelligencia-csúcspontot korábban 2045 környékére jósolta, olyan technológiák exponenciális fejlődésére hivatkozva, mint a robotika, a számítógépek és a mesterséges intelligencia.
 
Elon Musk szerint a mesterséges intelligencia 5 éven belül felülmúlhatja az embert
Elon Musk szerint a mesterséges intelligencia 5 éven belül felülmúlhatja az embert
 
Elon Musk, akinek vállalkozásai közé tartozik a Tesla elektromos autók készítése, valamint a SpaceX űrvállalat, a The New York Times-nak adott interjújában azt mondta: a jelenlegi trendek alapján a mesterséges intelligencia 2025-re túlszárnyalhatja az embert.
 
A milliárdos mérnök 2015-ben maga is hozzájárult az OpenAI mesterséges intelligencia-kutató laboratórium megalapításához – s következetesen figyelmeztette az embereket az elmúlt években a fejlett mesterséges intelligencia miatt kialakuló egzisztenciális veszélyekről. Ennek ellenére, mint mondta, úgy érzi: a kérdést nem értik megfelelően.
 
„Szerintem sokan azért hagyják figyelmen kívül az MI-t, mert sok okos ember úgy gondolja, a számítógép soha nem lehet olyan okos, mint ő – fogalmazott Musk. - Olyan helyzet felé tartunk azonban, amikor a mesterséges intelligencia sokkal okosabb lehet, mint az emberek, s úgy vélem, ez kevesebb, mint 5 év múlva bekövetkezik. Ez nem jelenti azt, hogy akkor majd minden pokolra megy. Csupán annyit jelent, hogy a dolgok elkezdenek instabillá és furcsává válni."
 
2016-ban Elon Musk arról beszélt, a mesterséges intelligencia fejlettsége miatt fennáll a veszélye annak, hogy az embereket az MI úgy kezelje, mint holmi háziállatokat - hacsak nem fejlesztenek olyan technológiát, amely összekapcsolhatja az emberi agyat a számítógépekkel. Olvasd el: 1 milliárd dollár az emberi agyat utánzó MI-projektre
 
Nem sokkal azután, hogy ezt elmondta, a milliárdos bejelentette egy új, agy-számítógép interfész startup elindítását, amely megkísérel implantálni egy agyi chipet „varrógép-szerű eszköz” segítségével.
 
A Neuralink lehetővé teszi az emberek számára, hogy versenybe szálljanak a mesterséges intelligenciával – mondta Musk, de abban is segít, hogy gyógyítsunk agyi betegségeket, kontrolláljuk a hangulatunkat, vagy akár zenét hallgassunk a chip-en keresztül.
 
Elon Musk és Ray Kurzweil ugyanakkor mindketten kiemelkedő mesterséges intelligencia-kutatók, akik támogatják a fejlett MI fejlesztésére vonatkozó szigorú iránymutatásokat.
 
A Future of Life Institute (FLI) 2017-ben közzétett nyílt levélben vázolta fel az ellenőrizetlenül maradt mesterséges intelligencia elkerüléséhez szükségesnek alapelveket, valamint azokat, amelyekkel kiküszöbölhető, hogy az halálos autonóm fegyvereket működtethessen.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.