2020. 08. 09. - 08:00

Emberi robotkezek teszik biztonságosabbá az emberekkel való érintkezést

Emberi robotkezek teszik biztonságosabbá az emberekkel való érintkezést

Mérnökök egy csoportja megtervezte és kifejlesztette az új humanoid kezet, amely jelentős mértékben segítheti az ember-robot interakciókat.

Robotra van szükségünk, amelynek lágy az érintése? A Michigan Állami Egyetem (MSU) mérnökei olyan, vadonatúj humanoid robotkezet fejlesztettek ki, amely hatékonyan segíthet az embereknek.
 
Ipari körülmények között a robotokat gyakran alkalmazzák olyan feladatokra, melyek a tárgyak ismételt megragadását és kezelését igénylik.
 
A robot végén, ahol egy embernél a kéz található meg, véghatáskezelő vagy fogó van.
 
Az új humanoid kéz kialakítását tekintve egy lágy-kemény, hibrid rugalmas megfogó. Nagyobb fogási erőt generál, mint egy hagyományos puha kéz, s ezzel egyidejűleg stabilabb is a pontos manipulációhoz, mint a társai, melyeket nehezebb tárgyakhoz használnak” - mondta el Changyong Cao, vezető szerző, aki az MSU Puhagép és Elektronika Laboratóriumának igazgatója, valamint a Csomagolási, Gépészmérnöki, Villamos- és Számítástechnikai docens az egyetemen. Olvasd el: Jobb vezérlést kapnak a mesterséges intelligencia-kezek
 
A kezdetek - A robotkéz fokozatosan fejlődik és lesz egyre ügyesebb
A kezdetek - A robotkéz fokozatosan fejlődik és lesz egyre ügyesebb
 
A lágy humanoid kezek nagyerejű fogó hatásáról szóló új kutatást a Soft Robotics kiadványban tették közzé.
 
A puha kézi fogókat elsősorban olyan helyzetekben használják, amikor egy tárgy törékeny, könnyű és szabálytalan alakú, ám számos hátrányt jelentenek: a felületek élesek, a stabilitás gyenge a kiegyensúlyozatlan terhek megragadását illetően, s ez viszonylag gyenge a fogóerő nehéz teher kezelésére.
 
Az új modell kidolgozásakor Cao és kutatócsapata számos emberi és környezeti kölcsönhatást vett figyelembe, a gyümölcsszedéstől az orvosi ellátásig. Megállapították: egyes folyamatokhoz biztonságos, ám határozott kapcsolat szükséges a törékeny tárgyakkal; a legtöbb meglévő fogórendszer pedig nem alkalmas erre a célra. Olvasd el: Paralízises embereknek segít az új robotkéz
 
A tervezés eredményeként olyan prototípus jött létre, amely bemutatja egy érzékeny, gyors, könnyű megfogó előnyeit – ezek már számos olyan feladat elvégzésére képesek, amelyek hagyományosan különféle típusú megfogórendszereket igényelnek.
 
A lágy humanoid kéz mindegyik ujja rugalmas, hibrid pneumatikus működtetővel készült – a neve FHPA -, amely nyomás alatt levő levegővel hajlítható és moduláris keretet hoz létre, melyben minden egyes számjegy a többitől függetlenül mozog.
 
Mint Cao elmondta, az ipari alkalmazásokhoz használt, hagyományos merev megfogók általában egyszerű, megbízható merev szerkezetekből készülnek, amelyek elősegítik a nagy erők, a nagy pontosság és az ismételhetőség generálását.
 
„A lágy humanoid kéz kiváló alkalmazkodóképességet és kompatibilitást mutatott komplex alakú és törékeny tárgyak megragadásakor is, s ezzel egyidőben fenntartja a magas merevségi szintet a szorítóerők kifejtése érdekében nehéz teher felemeléséhez” – magyarázta a szakember.
 
Lényegében minden szempontból tökéletes – tette hozzá Changyong Cao.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.