2020. 01. 20. - 10:05

Paralízises embereknek segít a vadonatúj robotkéz

Paralízises embereknek segít a vadonatúj robotkéz

A mesterséges intelligencia kiemelkedő mértékben járul hozzá az egészségügyi újításokhoz, fejlesztésekhez. Jó példa erre a paralíziseseknek segítő robotkéz is.

Az egészségügy terén a mesterséges intelligencia jelentősen hozzájárul új gyógymódok, gyógyszerek kifejlesztéséhez.
 
Jól mutatja ezt a Neofect nevű, koreai startup cég újdonsága is, amely egy robotikus kesztyűt mutatott be a nagyközönségnek a napokban.
 
Az eszköz a paralízissel küzdő embereknek segít. A prototípus a Neomano nevet kapta, mely lényegében egy okoskesztyű: hozzájárul a kéz rehabilitációjához stroke-ot követően.
 
A mesterségesen intelligens robotkesztyűvel könnyen ír is a beteg
A mesterségesen intelligens robotkesztyűvel könnyen ír is a beteg
 
Viselhető kézi robot, amely a gerincvelő-sérülést elszenvedett páciensek napi aktivitását segíti, így például megfogni vagy felemelni valamit.
 
A gerincvelő-sérülés gyengeséget vagy teljes izomfunkció-veszteséget vált ki, többek között azt eredményezi, hogy a betegek a sérülés vonala alatt nem érzik a testüket.
 
Hogy ezzel megbirkózzanak, a Neomano mesterségesen intelligens kesztyűje a paralízises vagy korlátozott kézmozgással küzdő emberek számára megkönnyíti a tárgyak megfogását, melyhez csupán egy gombot kell megnyomniuk.
 
Az okoskesztyű vezeték nélküli, távoli vezérlésű motort használ, mely összehúzza az ujjakat, hogy a viselőjük képes legyen megragadni például egy pohár vizet, a fogkeféjét, vagy elfordítson egy ajtógombot.
 
Minél hosszabb ideig nyomják a gombot, annál szorosabbá válik a markolás, gyengébb nyomásnál pedig enged. Ha tisztításra van szükség, a mágnesesen rögzített motor egyszerűen eltávolítható.
 
A New Atlas szerint a Neofect sikeresen létrehozott pár darab Neomano okoskesztyűt, melyek már eljutottak az illetékesekhez. A második adag most egy Indiegogo-kampány tárgya. A készletnek 2020 júniusában kell elkészülnie – tervezett ára 1.999 dollár (vagyis nagyjából 605 ezer forint).
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.