2020. 04. 01. - 13:00

Felgyorsíthatja a digitalizációt a koronavírus-válság

Felgyorsíthatja a digitalizációt a koronavírus-válság

Bár sok szempontból lesújtó, számos szakember úgy látja, a jelenlegi válság hatalmas lehetőségnek bizonyulhat a digitalizáció előremozdítására.

Miközben a világszerte jelentős gondot jelent a koronavírus-járvány, szakemberek szerint van a krízisnek egy előnye is: képes előremozdítani az ipart, a digitalizációt.
 
Liechtenstein és Svájc élen jár a digitalizálás és a blokklánc (blockchain) fejlesztése terén. A koronavírus miatt súlyosan sújtott Olaszország, Franciaország és Németország közé ékelődve ez a két ország is óvintézkedéseket tesz a koronavírus válság kezelésére. Ám a rosszak mellett mindenképpen jó hír, hogy a krízis óriási lehetőséggel kecsegtet Liechtenstein és Svájc esetében, különösen, ami a kripto-völgyet illeti.
 
A vállalkozások kénytelenek digitális technológiákat használni
 
Miközben az országok jó része kénytelen az otthonmaradásra felszólítani lakóit, s az emberek arra kényszerülnek, hogy tartsák egymástól a fizikai távolságot - valamint otthonról dolgozzanak -, a digitális technológiák fontosabbá váltak, mint eddig valaha.
 
Digitális technológiákkal a munka otthonról is megoldható
Digitális technológiákkal a munka otthonról is megoldható
 
Az emberek nem lehetnek egymáshoz közel, de kommunikálnunk és dolgozniuk kell, ezért a digitalizációnak most kulcsfontosságú szerep jut.
 
A világjárványnak köszönhetően most azok a cégek is kénytelenek élesben alkalmazni a digitális technológiákat, akik eddig csak ímmel-ámmal használták azokat. Video-konferenciákat tartanak, dokumentum-megosztást, felhőalapú rendszer-használatot vesznek igénybe, s emellett szükségük van az információbiztonságra is.
 
Akár akarják, akár nem, a vállalkozások világszerte kénytelenek a digitális technológiákra támaszkodni működésük fenntartásához.
 
Az eredmény egy meredek tanulási görbe lesz. A cégek, melyek eddig elavult megoldásokkal dolgoztak, most megtapasztalják a digitális eszközök hatékonyságát.
 
A vezetők, akik eddig féltek engedélyezni, hogy alkalmazottaik otthonról dolgozzanak, most rá vannak kényszerítve, hogy megengedjék – s sok esetben azt tapasztalják, hogy a dolgozók saját környezetükben produktívabbak.
 
Mindez a gondolkodásmód megváltoztatásához vezethet, s előkészítheti az utat a masszív digitalizációhoz.
 
Mivel Liechtensteinben és Svájcban sok blokklánc- és kriptovállalati társaság van, ezért ők élvezik majd elsők között ezt a tendenciát.
 
A koronavírus-járvány további blokklánc-eseteket hoz létre
 
A blokklánc (blockchain), mint alapvető digitális infrastruktúra-technológia előnyt kovácsol abból, hogy a vállalatok több digitális megoldást igényelnek.
 
Kína és Dél-Korea példának okáért már használja az okostelefon-alkalmazást, amely monitorozza a koronavírus-betegségben szenvedőket.
 
Ezek a technológiák mindent tartalmaznak, a földrajzi helymeghatározástól kezdve - mely figyelemmel kíséri az emberek tartózkodási helyét a telefonjukon keresztül - az arcfelismerő rendszerekig. Képes képeket elemezni annak érdekében, hogy kiderüljön, ki kerülhetett kapcsolatba olyan személyekkel, akiknek később pozitív lett a koronavírus-tesztjük.
 
Az ilyen alkalmazások csak akkor működnek, ha azokat széles körben használják. A lakosság legalább 20 százalékának hozzá kellene járulnia az alkalmazáshoz, hogy lehetővé váljon a modellezés és a betegség terjedésének előrejelzése.
 
Ezek a megfigyelő eszközök azonban az adatvédelmi korlátozásokat feszegetik - ezért nem kizárt, hogy a felhasználók ellenzik az előfizetést.
 
A blokklánc nagyobb mértékű ellenőrzést nyújthatna a felhasználók számára az adataik felett. Eldönthetnék például, hogy megosztják-e azokat a tudományos szervezetekkel vagy kormányzati intézményekkel, amelyek a járvány kezeléséért felelnek, míg a privát vállalatokkal nem teszik ezt.
 
Mivel központi egység nem lenne, amely adatokat gyűjt és tárol, a blokkláncon alapuló nyomkövető rendszer sokkal privátabb és biztonságosabb lenne – bizalmat adhatna a felhasználóknak az adatgyűjtéshez való hozzájárulásukhoz, s ezáltal hozzájárulhatna a jövőbeli járványok megelőzéséhez.
 
A koronavírus-válság tehát óriási esélyt jelent a blokklánc-állalkozások és bárki más számára, aki a digitális technológiákkal foglalkozik.
 
A digitalizáció jelenti a következő évtizedekben a növekedést, a jelenlegi krízis pedig hatalmas lendületet adhat ennek.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.