2019. 08. 13. - 09:50

Felismeri a mesterséges intelligencia a hamis italt

Felismeri a mesterséges intelligencia a hamis italt

Egyre több dologra alkalmas a mesterséges intelligencia. Skót kutatók most olyan nyelvet fejlesztettek ki, amely képes azonosítani a hamisított szeszes italt.

Mesterséges intelligenciát használhatnak a közeljövőben szakemberek arra, hogy megbizonyosodjanak egy alkohol eredetiségéről. Skót kutatók mesterséges nyelv kifejlesztésével tudták észlelni a whiskey-k közötti különbségeket.
 
Ezek lehetnek egészen aprók is, a mesterséges intelligencia felismeri őket, mégpedig az arany és az alumínium tulajdonságainak alkalmazásával. Az MI-érzékelő képes megkülönböztetni, ha egy és ugyanazon whiskey-t más hordókban érleltek, felismeri a különbséget a 12, 15 és 18 éves whiskey-k között.
 
Az apró eltéréseket is megkülönbözteti a whiskey-k között a mesterséges intelligencia
Az apró eltéréseket is megkülönbözteti a whiskey-k között a mesterséges intelligencia
 
A fejlesztés a Glasgow-i és a Strathclyde-i Egyetem mérnökeinek köszönhető, akik állítják, hogy az érzékelő 99 százalékos biztonsággal működik és azonosítja a különbségeket.
 
Hogy hogyan működik a dolog? A mesterséges intelligencia nyelv úgy viselkedik, mint az ízlelőbimbók: arany és alumínium szubmikroszkopikus szeletei, sakktáblamintázatba rendeződve.
 
Ezekre a miniatűr, az emberinél sokszorosan kisebb „ízlelőbimbókra” öntöttek a kutatók whiskey mintákat, majd figyelték, miként nyelik el a fényt, amikor a folyadék ellepi őket.
 
A mesterséges nyelvben levő fémek fényelnyelésének enyhe eltéréseit elemezték is statisztikai szempontból, így a kutatók azonosíthatták a whiskey-k típusait. Ezzel az eszközzel azonban bármilyen folyadékot lehet analizálni.
 
Élelmiszerbiztonsági teszteknél, minőség-ellenőrzés alkalmával is alkalmazhatók, s minden területen használhatók, ahol hordozható, újrahasznosítható kóstolási módszer kell.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.