2019. 01. 10. - 09:30

Figyeli a lejáró ételeket és receptet ajánl az MI-asszisztens

Figyeli a lejáró ételeket és receptet ajánl az MI-asszisztens

Bemutatkoztak a legújabb elektronikai újdonságok 2019-ből: a Las Vegas-i Consumer Electronics Show keretében a konyhában használatos, mesterséges intelligenciával működő eszközöket is megtekinthette a közönség.

Idén is megrendezésre került a CES (Consumer Electronics Show – Fogyasztói Elektronikai Show) Las Vegasban. A nagy nevek mellett ismeretlen start-upok is megjelentek találmányaikkal.
 
A már ismert tárgyak mellett olyan újdonságokat is megtekinthettek az érdeklődők, amelyek a konyhai tevékenységeket könnyítik meg a mesterséges intelligencia segítségével.
 
A legtöbb céget – köztük számos start-upot - a kapszulás kávék inspirálták, az ilyen kávéfőzők koncepciója ugyanis kiterjeszthető más konyhai eszközökre is.
 
A kávéfőzés a mesterséges intelligenciával működő gépekkel egyszerűbbé válik
A kávéfőzés a mesterséges intelligenciával működő gépekkel egyszerűbbé válik
 
A Lecker Labs Yomee nevű szerkezete például képes joghurtot készíteni a tej, illetve a kávékapszula önálló kiválasztásával. A Mitte olyan gépet készített, amelynél a víz egy sor kazettán halad át, ezzel ásványi anyagok kerülnek bele és szükségtelenné válik az ásványvíz alkalmazása.
 
Az LG szintén bemutatott újdonságot, mely használja az új technológiát: a HomeBrew sört készít egyetlen, malátát tartalmazó kapszulából, élesztő és komló olaj hozzáadásával.
 
A Capsulier is visszatért az újdonságokat bemutató show-ra, saját készítésű tea- és kávégyártó készülékével.
 
Külön érdekesség azonban, hogy ételeket gyártó gépek is bemutatkoztak, amelyek egy része képes analizálni a leheletet és ennek megfelelően javítani az ember étrendjét.
 
Hamarosan működőképes változatot is készítenek a prototípus alapján, amely meghatározza: a szénhidrát és zsír milyen arányú elégetésére van szükség - aszerint, hogy milyen a leheletben a szén-dioxid koncentráció. Az eredmény alapján táplálkozási ajánlásokat készít.
 
Hasonlóan meglepő ötlettel állt elő a FoodMarble, amelynek Aire elnevezésű eszköze a hidrogént elemzi a leheletben, s összeveti azzal, mit ettünk a közelmúltban – így figyelmeztet, mit nem tanácsos ennünk és lehetséges helyettesítő élelmiszereket javasol.
 
Újszerű hűtőszekrényekkel mindig lehet találkozni a show-n, ám sokszor kétséges, valóban tudnak-e jóval többet és ezekre a tulajdonságokra szükségünk van-e.
 
Az Ovie mégis előállt egy egyedi megoldással: a hűtőben minden élelmiszerhez SmartTagek kapcsolódnak, amelyeket az Alexa hangsasszisztens is tud azonosítani – színváltozással mutatja, hogy melyek fognak a legelőbb lejárni, egy másik alkalmazás pedig receptet javasol, mit lehetne készíteni a hamarosan megromló alapanyagokból.  
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.