2018. 07. 14. - 09:00

Gyógyszerkombinációk mellékhatásait jósolja meg az MI

Gyógyszerkombinációk mellékhatásait jósolja meg az MI

Emberek milliói szednek naponta több mint ötféle gyógyszert, ám ezek kombinációjának tesztelése nem igazán praktikus. A számítógépes szakemberek most rájöttek, hogyan lehetne a mesterséges intelligencia segítségével megjósolni a kimenetelt.

A világon több millió ember vesz be naponta akár ötféle gyógyszert, különösen az idősek. Az orvosságokat szedők száma az utóbbi néhány évtizedben megdöbbentő mértékben nőtt.
 
Ennél is meglepőbb azonban, hogy az orvosoknak sok esetben nincs fogalmuk arról, hogy bizonyos gyógyszerek keverésének milyen mellékhatásaik lehetnek. Azt pedig gyakorlatilag lehetetlen tesztelni, hogy egy új készítmény a már alkalmazott többivel hogyan lép kapcsolatba, mivel csupán egyetlen gyógyszer esetében több ezer új kísérletre lenne szükség.
 
Számos ember szed több gyógyszer is naponta - a mesterséges intelligencia segíthet a mellékhatások megítélésében
Számos ember szed több gyógyszer is naponta - a mesterséges intelligencia segíthet a mellékhatások megítélésében
 
A számítógépes tudomány azonban segíthet ezen a téren. A Chicago-ban megrendezett Nemzetközi Számítástechnikai Biológiai Társaság 2018-as találkozóján Marinka Zitnik posztdoktor számítógépszakértő, Monica Agrawal mester hallgató, valamint Jure Leskovec, a számítógéptudomány professzor asszisztense elmondta: mesterséges intelligencia rendszert készítenének a gyógyszerkombinációk mellékhatásainak előrejelzésére – azaz már nemcsak nyomonkövetni tudnák az orvosságok szedését - az MI képes arra, hogy azok keverésének hatásait is megítélje.
 
A Decagon nevű rendszer segít az orvosoknak jobb döntéseket hozni, milyen orvosságokat írjanak fel, a kutatók számára pedig jobb kombinációkat ajánlhat összetettebb betegségek kezelésére.
 
Túl sok a kombináció
 
Ha pedig már egyszer elérhető lesz az orvosok részéről a Decagon, felhasználóbarát formában,az előrejelzései jelentős javulást érhetnek el – kevésbé fordulhat például elő, hogy valaki elkezd szedni egy gyógyszert és fejfájása lesz tőle.
 
Manapság legalább 5 ezer féle készítmény található meg a piacon, s minimum 1000 féle mellékhatás járhat velük – vagyis közel 125 milliárd lehetséges mellékhatásról lehet szó minden lehetséges párosítás kapcsán.
 
A különféle orvosság kombinációk tesztelése szinte lehetetlen vállalkozás
A különféle orvosság kombinációk tesztelése szinte lehetetlen vállalkozás
 
A legtöbbjüket sosem írták fel egyszerre, vagyis csak önmagukban tesztelték őket.
 
A három szakember arra jött rá, hogy a probléma végére járhatnak, ha tanulmányozzák, miként hatnak a gyógyszerek a test mögöttes celluláris szerkezeteire. Hatalmas hálózatot hoztak létre, leírva, hogy a több mint 19 ezer fehérje a testben hogyan lép kapcsolatba egymással és miként hatnak ezekre a különféle orvosságok.
 
Több mint 4 millió ismert, gyógyszer és mellékhatások közti összefüggést alkalmaztak. Ezután a kutatócsoport megalkotott egy módszert, mely azonosítja, miként jönnek létre a mellékhatások annak alapján, ahogyan az orvosságok megcéloznak különféle fehérjéket.
 
A csapat a mély tanulást használta, a mesterséges intelligencia egy fajtáját, mely az emberi agy lemodellezése.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.