2021. 05. 07. - 08:35

Gyors COVID-19 antitest-tesztre ad lehetőséget a mesterséges intelligencia

Gyors COVID-19 antitest-tesztre ad lehetőséget a mesterséges intelligencia
A koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatban az egyik legnagyobb kérdés szerte a világon, hogy milyen mértékű védettséget nyújtanak. Ezt segíthet megválaszolni a Utahi Egyetem kutatói által kifejlesztett gyors és könnyen elvégezhető COVID-19 antitest-teszt, amelyet mesterséges intelligencia tesz tökéletesebbé.

A Utahi Egyetem (University of Utah) az ARUP Laboratories és a Techcyte Inc. vállalatokkal együttműködve kifejlesztette a NanoSpot.AI-t, egy gyors és egyszerű COVID-19 antitest-tesztet, amelyet a mesterséges intelligencia táplál.

A NanoSpot.AI egy kevesebb mint ötperces teszt, és a kutatók becslése szerint az előállítása lényegesen olcsóbb, mint más COVID-19 antitest-teszteké. Ezzel a megfizethetőbb lehetőséggel a NanoSpot.AI-t az egész világra ki lehet terjeszteni.

A NanoSpot.AI-n az elemzést egy ujjbegyszúrással, mikroszondás cső segítségével nyert vérfolton lehet elvégezni. A vércseppeket ezután egy használatra kész, szintetikus, dombornyomott kártyán lévő három foltra kell helyezni. Az egyik folt a teszteredményt mutatja, míg a másik két folt a teszt pozitív és negatív kontrollja. Az egyének ezután mobiltelefonjukon kapják meg a teszteredményt.

Percek alatt kimutatja a COVID-19 antitesteket a NanoSpot.AI eszköz
Percek alatt kimutatja a COVID-19 antitesteket a NanoSpot.AI eszköz


A kutatócsoport úgy véli: a tesztet világszerte lehetne használni annak rangsorolására, hogy kinek kellene COVID-19 elleni védőoltást kapnia, vagy hogy gyorsan és egyszerűen kimutatható legyen, rendelkeznek-e valamilyen immunitással az egyének a COVID-19 ellen. A NanoSpot.AI-t validáló klinikai vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak.

"Más antitest-tesztek is rendelkezésre állnak, és nagyon jók, de időbe telik, amíg a teszteredményeket megkapjuk, és viszonylag drágák" - mondta Dr. Hans Haecker, PhD, a NanoSpot.AI egyik társfejlesztője, az U Pathology Department Mikrobiológiai és Immunológiai Osztályának professzora.

"Az eddigi ismereteink alapján úgy véljük, hogy a NanoSpot.AI minden szempontból megfelelő céleszköz. Mivel egyszerű, gyors és nagyon megfizethető, bárhol elvégezhető speciális berendezések nélkül, ami lehetőséget teremt arra, hogy világszerte hatással legyünk az emberi egészségre" - tette hozzá a szakember.

A NanoSpot.AI teszt valamennyi összetevője egy önálló készletben kerül forgalomba. A COVID-19 elleni antitestek gyorsan láthatóak, mivel a vérfolt másodperceken belül elkezd elválni abban az esetben, ha a teszt eredménye pozitív.

Amikor a kutatók a NanoSpot.AI teszthez gyűjtött vérfoltokat összekeverik a tesztkártyán lévő, előre adagolt, szárított reagenssel, a teszteredményt megjelenítő körön lévő vérfolt agglutinációt mutat, ami a COVID-19 antitestek jelenlétére utal. A pontos eredmények biztosítása érdekében a tesztet végző személy mobiltelefonnal lefényképezi a kártyát, amelyet aztán egy MI-alapú képelemző eszközzel továbbít a Techcyte-nek elemzésre.

"Platformunk minden egyes vérfoltot több ezer jellemzőre bont, amelyeket az MI arra használ, hogy statisztikailag meghatározza, mely minták pozitívak a SARS-CoV-2 antitestekre" - mondta Ben Cahoon, a Techcyte vezérigazgatója.

A kutatók úgy vélik, hogy a szervezetek könnyen adaptálhatják a vizsgálatot a COVID-19 variánsokkal szembeni antitestek vizsgálatára, amint új mutációk jelennek meg. A szolgáltatók a NanoSpot.AI-t platformnak tekinthetik, mivel a teszt és az MI más vírusok elleni antitestek vizsgálatára is fejleszthető.

A kutatók korábban már használták a mesterséges intelligenciát a COVID-19 és új mutációinak tesztelésének javítására. A Scientific Reports című szaklapban közzétett tanulmány kimutatta, hogy egy mesterséges intelligencia-módszer segíthet az újonnan megjelenő COVID-19 mutációk elleni küzdelemben azáltal, hogy azonosítja a vírus kezelésére legalkalmasabb potenciális vakcinákat.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.