2022. 10. 17. - 09:40

Hűha: 80 százalékos pontossággal tudja a sportcsapatok lépéseit a mesterséges intelligencia

Hűha: 80 százalékos pontossággal tudja a sportcsapatok lépéseit a mesterséges intelligencia

Megdöbbentő - Az újonnan kifejlesztett algoritmusok több mint 80 százalékos pontossággal képesek megjósolni a röplabda játékosok játék közbeni akcióit.

Meghökkentő eredmények a mesterséges intelligencia területén: a Cornell Intelligens Rendszerek és Vezérlések Laboratóriumában újonnan kifejlesztett algoritmusok több mint 80 százalékos pontossággal előre tudják jelezni a röplabda játékosok meccs közbeni akcióit.
 
A laboratórium most együttműködik a Big Red jégkorongcsapattal, hogy a kutatási projekt alkalmazásait bővítse.
 
Az algoritmusok egyedülállóak, mivel holisztikus megközelítést alkalmaznak az akció-előrejelzéshez, kombinálva a vizuális adatokat – például a sportoló elhelyezkedését a pályán – olyan információkkal, amelyek implicitebbek. Ilyen például a sportoló sajátos szerepe a csapatban. Olvasd el: E-sport bajnokságokat tartanak az interneten
 
Hűha: 80 százalékos pontossággal tudja a sportcsapatok lépéseit a mesterséges intelligencia
Hűha: 80 százalékos pontossággal tudja a sportcsapatok lépéseit a mesterséges intelligencia
 
A számítógépes látás képes értelmezni a vizuális információkat, így a mez színét, a játékos pozícióját vagy testtartását - mondta Silvia Ferrari, John Brancaccio-gépészeti és repüléstechnikai professzor, a kutatás vezetője. - Még mindig használjuk ezeket a valós idejű információkat, de integrálunk olyan rejtett változókat is, mint a csapatstratégia és a játékosok szerepei. Ezekre mi, emberek képesek vagyunk következtetni, mivel szakértők vagyunk az adott kontextusban.”
 
Ferrari, valamint Junyi Dong és Qingze Huo doktoranduszok arra tanították az algoritmusokat, hogy a rejtett változókra ugyanúgy következtessenek, ahogyan az emberek szerzi meg a sporttudását: nézi a játékokat.
 
Az algoritmusok gépi tanulást használtak az adatok kinyerésére a röplabda-mérkőzések videóiból, majd felhasználták ezeket előrejelzések készítéséhez az új játék-sorozat bemutatásánál. Olvasd el: A mesterséges intelligencia hatása a sportfogadásokra
 
Az eredményeket az ACM Transactions on Intelligent Systems and Technology folyóiratban közölték a szakemberek.
 
Ezekből kiderül, hogy az algoritmusok átlagosan közel 85 százalékos pontossággal képesek következtetni a játékosok szerepére – például megkülönböztetni a védekező passzolót a blokkolótól - és akár 44 képkockából álló sorozatban több műveletet is megjósolhatnak, átlagosan 80 százalékot meghaladó pontossággal.
 
A kutatók elképzelése az, hogy a csapatok az algoritmusok segítségével jobban felkészülhetnek a versenyre: oktatják őket az ellenfélről készült játékról felvételei segítségével, majd az előrejelző képességeiket konkrét játékok és játékforgatókönyvek gyakorlására használhatják fel.
 
Silvia Ferrari szabadalmi kérelmet nyújtott be a módszerre – csoportja jelenleg a Big Red férfi jégkorongcsapattal dolgozik együtt a szoftver továbbfejlesztésén.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.