2019. 08. 27. - 08:00

Humanoid robot távozott a világűrbe

Humanoid robot távozott a világűrbe

Feljutott a Nemzetközi Űrállomáshoz az orosz Szojuz űrhajó, amely mesterséges intelligenciát használó Fedor humanoid robotot az űrbe szállította.

Először juttatott mesterséges intelligenciát a világűrbe Oroszország. Az azt szállító rakéta az oroszok által bérelt bajkonuri űrrepülőtérről indult útjára, Kazahsztán területéről.
 
Az orosz szakemberek a Fedor névre keresztelt űrrobotot küldték fel az űrbe, mely egyes egyedül utazott a Szojuz rakétával, hogy segítségére legyen a Nemzetközi Űrállomáson dolgozóknak. A humanoid robot egyúttal teszteli is a legénység tagjait.
 
A mesterséges intelligenciát használó robotot 2019. augusztus 29-én küldték fel a nagy sötétségbe, s várhatóan szeptember 7-én várják vissza. Az űrben töltött idő alatt készségeket gyakorol, például eszközöket használ az űrállomáson esetlegesen felmerülő problémák megoldására.
 
Fedor, a mesterségesen intelligens űrrobot tesztelés közben
Fedor, a mesterségesen intelligens űrrobot tesztelés közben
 
S természetesen olyan feladatokat lát el, mely az emberek számára túl veszélyes lenne.
 
Dmitrij Rogozin, Oroszország miniszterelnök-helyettese korábban már megosztott a nagyérdeművel videókat arról, milyen hatékony a robot: a felvételeken Fedor fegyvereket is tökéletes pontossággal kezel.
 
Fedor egyébként 1,80 méter magas, 160 kilós, s képes űrsétát tenni a többi űrhajóssal együtt. A rakéta indításakor lehetett hallani, ahogyan azt mondogatja: „let's go, let's go” azaz „gyerünk, gyerünk” – Jurij Gagarin szavait utánozva.
 
A sikeres állomáshoz kapcsolódás először nem volt egyszerű ügy: meghibásodott az automata dokkoló rendszer, s a kísérletet leállították. Másodjára azonban kiválóan működött a Szojuz MS-14 összekötése a Nemzetközi Űrállomással.
 
Noha Oroszország számára ez az első alkalom volt, hogy mesterséges intelligenciát küldtek az űrbe, a NASA (Nemzetközi Repülési és Űrhajózási Hivatal) ezt már 2011-ben megtette.
 
2013-ban pedig Japán küldte fel Kirobo nevű mini humanoid robotját az űrbe. A „repülő agy”, mely az Airbus és az IBM közös alkotása, 2018-ben jutott el oda, fejlett Watson mesterséges intelligenciával felszerelve.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.