2019. 08. 14. - 10:00

Így segít a mellrák felismerésében a mesterséges intelligencia

Így segít a mellrák felismerésében a mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligencia algoritmust használt az amerikai Rákkutató Intézet a daganatos betegség számos típusára információszerzés céljából a kezelés érzékenységét, a fejlődés várható útját és a gyógyszerrezisztenciát illetően.

Van lehetőség új módszer alkalmazására daganatos betegség terén. Az amerikai Rákkutató Intézet kutatói olyan mesterséges intelligencia algoritmust fejlesztettek ki, mely számos ráktípus esetében alkalmazható információgyűjtéshez. Mindegyik esetében vizsgálják, mennyire érzékeny a kezelésre, mi a fejlődés várható útja és hogyan küzdjenek meg a gyógyszerrezisztenciával.
 
Cikkünk első részében a módszer mikéntjéről esett szó.
 
Az új kutatás azonban nem csupán segítséget jelenthetne az emlőrákkal küzdő betegek kezelésének megfelelő megválasztásában, hanem azonosítja az új gyógykészítményekre való igényeket is.
 
Mellrák: új kezelési lehetőségek előtt nyitja meg az utat a mesterséges intelligencia
Mellrák: új kezelési lehetőségek előtt nyitja meg az utat a mesterséges intelligencia
 
A mellrákok többsége a belső sejtekben kezd kifejlődni, ezek vonják be az emlővezetékeket, míg az ösztrogén vagy progeszteron hormonok „táplálják” azokat. Ezeket ún. „luminal A” osztályba sorolják a kutatók, s gyakran a leggyorsabb gyógyulást érik el.
 
Mégis, a csoportba tartozó páciensek más és más módon reagálnak a szokásos kezelésekre, így a tamoxifenre, vagy az új típusúakra, melyeket a betegek visszaesése esetén használnak (pl. immunterápia).
 
A kutatók a mesterséges intelligencia tanította szoftvert alkalmazták az elsődleges luminalis A emlődaganatok genetikájának, molekuláris és celluláris összetételének elemzésére, valamint a betegek túlélésére vonatkozó adatok széles skálájának analizálásra.
 
Ha egyszer betanítják, az MI képes azonosítani 5 különböző betegség típust, a kezelésre adott különféle reakciómintákkal.
 
Azoknak a nőknek például, akiknek rákbetegségét „gyulladásosként” értékeli, immunsejtek voltak jelen a daganataikban és magas volt a PD-L1 nevű protein szintjük, ezért ők valószínűleg jól reagálnak az immunterápiára.
 
A páciensek egy másik csoportját tripla-negatív tumorként azonosította a mesterséges intelligencia – ezek nem reagálnak a hagyományos hormonkezelésekre, ám különféle mutatók arra utalnak, hogy az immunterápiára viszont reagálhatnak.
 
Az új tanulmány során azonosított markerek nem kérdőjelezik meg az emlőrák általános besorolását, további különbségeket találnak azonban a betegség jelenlegi alcsoportjai között, melyek igen fontosak lehetnek a kezelés szempontjából.
 
A mesterséges intelligencia használata segít megérteni a rákos betegség komplexitását és fejlődését, amely az úttörő kutatási program egyik lényeges célja, hogy megküzdjenek a rákok alkalmazkodási képességével, valamint csökkentsék a gyógyszer-rezisztenssé válást.
 
A londoni Rákkutató Intézet jelentős összegeket ruház be egy új rákbetegség-gyógyszer-felfedező központba, hogy helyet adjon a világon elsőszámú rálfejlődés-ellenes terápia programnak.
 
Az egészségügyi forradalom csúcsán vagyunk, képesek vagyunk megragadni az MI és a gépi tanulás lehetőségeit. Új tanulmányunk kimutatta, hogy a mesterséges intelligencia képes felismerni a mellrák olyan mintáit, amelyek túlmutatnak az emberi szem határain – rámutatva olyan, új kezelési lehetőségekre, amelyek bevethetők a szokásos hormonterápiára már nem reagáló esetekben" – emelte ki dr. Anguraj Sadanandam, a tanulmány vezető szerzője.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.