2020. 03. 16. - 09:45

Így segíthet koronavírus ellen a mesterséges intelligencia

Így segíthet koronavírus ellen a mesterséges intelligencia

Az adatok modellezése és követése terén segíthet legnagyobb mértékben a mesterséges intelligencia – a legnagyobb MI-vállalatok a koronavírus járványban nyújtott segítségről tárgyaltak.

Miután a mesterséges intelligencia már napjainkban komoly segítséget jelent az egészségügyben, felmerül a kérdés, milyen mértékben járulhat hozzá a koronavírus-helyzet javításához.
 
Az Amazon, a Google, a Microsoft, az Apple és a Facebook vezetői a napokban találkoztak a Downing Street tisztviselőivel, hogy megvitassák a koronavírus-válságban játszott szerepüket.
 
Az egyik leginkább vitatott szerep az adatok modellezése és követése volt. Hasonló konferencia zajlott az amerikai Fehérházban is: megkérdezték a vállalatokat, miként tudják használni a mesterséges intelligenciát a válságban.
 
Az Egészségügyi Világszervezet múlt hónapban készített jelentése szerint az MI és az óriási mennyiségű adathalmaz kulcsszerepet játszottak Kína vírusra adott reakciójában.
 
Adatok megosztása
 
A Facebook már most együttműködik a tajvani Harvard Egyetem Közegészségügyi Iskolája és a Nemzeti Tsing Hua Egyetem kutatóival - anonimizált adatokat osztanak meg az emberek mozgásáról, nagy felbontású népsűrűség-térképeket készítenek, melyek segítenek nekik a koronavírus terjedésének előrejelzésében.
 
A mesterséges intelligencia sokat segíthet a koronavírussal kapcsolatban is
A mesterséges intelligencia sokat segíthet a koronavírussal kapcsolatban is
 
A közösségi hálózat a partnereket annak megértésében is segíti, hogyan beszélnek az emberek a témáról online, olyan eszközökön keresztül, mint a Crowdtangle, amelyek a közösségi média üzeneteit összegyűjti.
 
A múltban a Google keresési adatait használták a fertőző betegségek nyomonkövetésére. Azoknak az embereknek ugyanakkor, akik saját egészségüket szeretnék monitorozni, a Google kutatási eszköze, Verily segíthet: egy apró, testen viselhető hőmérséklet-ellenőrző, mely adatokat továbbít egy telefonos alkalmazásba.
 
„Ez az idős generációra nézve igencsak hasznos lehet, hiszen az ő körükben a vírusfertőzéseknél magasabb a megbetegedések és a halálozások aránya” – mondta Sundar Pinchai, a Google vezérigazgatója.
 
Harc a téves információk ellen
 
Noha eddig nem készült átfogó tanulmány arról, milyen mértékű félretájékoztatás zajlik olyan platformon, mint a Google és a Facebook, de valószínűleg jelentős.
 
A Google szerint csapatuk „éjjel-nappal dolgozik, hogy megvédje felhasználóit az adathalászattal, az összeesküvés-elméletekkel, a rosszindulatú programokkal és a félreértésekkel szemben”.
 
Ha valaki rákeres a koronavírus vagy Covid-19 kifejezésre, egy SOS figyelmeztető jelenik meg a súgó és a vírusra mutató linkek mellett.
 
A YouTube a honlapját használja, hogy az oktatásra és információkra irányítsa a felhasználókat, az Egészségügyi Világszervezethez és egyéb csoportokhoz, miközben eltávolítja az olyan oldalakat, amelyek alternatív gyógymódokra utaló videókat mutatnak.
 
Gyógyszerek felfedezése
 
A brit induló Exscienta az első olyan vállalat, amely a mesterséges intelligenciával tervezett gyógyszermolekulát emberi vizsgálatokban is tesztelte. Az algoritmusnak csupán 12 hónapot vett igénybe ennek megalkotása, összehasonlítva a hagyományos kutatásokkal, melyek 4-5 évig tartanak.
 
Prof. Andrew Hopkins vezérigazgató szerint az MI-t három módon lehet használni a jelenlegi krízishelyzetben.
 
-ahhoz, hogy gyorsan kifejlesszenek antitesteket és vakcinákat a Covid-19 vírus ellen
-hogy megvizsgálják a meglévő gyógyszereket, annak kiderítésére, lehet-e valamelyiket újrahasznosítani
-gyógyszert tervezni a jelenlegi és a jövőbeli coronavírus kitörések leküzdésére
 
Ugyanakkor arra is figyelmeztette az embereket: legyenek reálisak abban, mit érhet el a mesterséges intelligencia.
 
Így is beletelhet 18-24 hónapba a piacra kerülés a gyártási lépték megnövelése miatt, valamint az összes elvégzendő biztonsági vizsgálat miatt.
 
A DeepMind, mely a Google tulajdonában lévő MI-vállalat AlphaFold rendszerét használta arra, hogy segítsen a tudományos közösségeknek megérteni, miként funkcionál a vírus.
 
A DeepMind és az Exscienta tudósai egyaránt dicsérték a módszert, amellyel a járványkitörés élvonalában lévők gyorsan közzétették az adatokat – ez kulcsfontosságú lenne minden gyógymódot kereső algoritmus számára.
 
Robot fertőtlenítők
 
Sabine Hauert, a bristoli egyetem professzora a BBC News-nak azt mondta: az MI egyszerűen megkönnyítheti a mindennapi életet a válság idején.
 
Robotokat használhatnak ugyanis a kórházak tisztán tartására, de a jelenlegi eszközök összeköttetést biztosítanak a távoli találkozókhoz, konzultációkhoz vagy egyszerűen csak a szeretteinkkel való kapcsolattartáshoz.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.