2019. 11. 06. - 09:35

Ijesztő, de hasznos a mesterséges intelligenciával működő RoboBee

Ijesztő, de hasznos a mesterséges intelligenciával működő RoboBee

Sokan hátrahőköltek, amikor a kutatók beüzemelték a RoboBee-t – a mini robot lágy, mesterségesen intelligens izmaival akár a falnak is nekimehet, nem lesz baj belőle.

Új mikrorobotot alakítottak ki a mesterséges intelligencia-szakemberek. A RoboBee elnevezésű szerkezet képes nekimenni egy üvegfalnak – amellyel okozott némi pánikot a kutatók körében, amikor kipróbálták a Harvard John A. Paulson Műszaki és Alkalmazott Tudományos Iskola (SEAS) Harvard mikrorobot laboratóriumában -, de gyorsan kiderült: ettől nem lesz semmi baja.
 
A SEAS és a Wyss Biológia Inspirált Mérnöki Intézet kutatói egy rugalmas RoboBee-t fejlesztettek ki, amelyet lágy mesterséges izmokkal láttak el. Ezek a mikrorobotok falba ütközhetnek, padlóra eshetnek, s sérülés nélkül ütközhetnek más RoboBee-vel.
 
Ez az első mikrorobot, amelyet lágy szelepmozgatókkal láttak el. Segítségükkel ellenőrzött repülést lehet elérni.
 
Mesterséges intelligencia: a RoboBee nekimehet az üvegnek is, nem sérül meg
Mesterséges intelligencia: a RoboBee nekimehet az üvegnek is, nem sérül meg
 
„A mikrorobotok területén nagy nyomás nehezedett a kutatókra, hogy a mobilrobotokat lágy hajtóművekkel állítsák elő, amely rugalmassá teszi őket – mondta el Yufent Chen, a SEAS posztdoktor kutatója és a tanulmány első szerzője. – Sokan voltak szkeptikusak azzal kapcsolatban, lehet-e majd repülő robotokhoz használni őket."
 
Az említett hajtóművek teljesítménysűrűsége egyszerűen nem volt elég magas, s hírhedten nehéz őket kontrollálni. A jelenlegi szelepmozgató azonban elég nagy erősségű és irányíthatóságú ahhoz, hogy lebegő repülést érjen el – magyarázta a szakember.
 
A kutatást a Nature szaklapban publikálták.
 
Az energiasűrűség problémájának megoldására a kutatók elektromos meghajtású puha hajtóműveket építettek, melyeket David Clarke Tarr laboratóriumában fejlesztettek ki.
 
Az elektróda vezetőképességének javításával a kutatók képesek voltak működtetni 500 Hz-en a szelepmozgatót, a merev szelepmozgatókkal megegyezően, amelyeket korábban alkalmaztak hasonló robotokban.
 
A puha hajtóművek kezelésekor eddig többnyire problémát jelentett, hogy a rendszer hajlamos volt instabillá válni. Ezek a hajtóművek viszont könnyen összeszerelhetők és kicserélhetők a kisméretű robotokban.
 
Elizabeth Farrell Helbling, a SEAS volt posztgraduális hallgatója kiemelte: a mikroméretű, kistömegű robotok egyik tagadhatatlan előnye a külső hatásokkal szembeni ellenálló képesség. A nyolcszárnyú, négy szelepmozgatóval működő modell ellenőrzött lebegő repülést mutatott be - az első lágy hajtású repülő mikrorobot elkészítéséhez.
 
A kutatók célja a puha hajtású robot hatékonyságának növelése.
 
Robert Wood, a Charles River Mérnökprofesszor alkalmazott tudományok tagozatának munkatársa elmondta: ha meg tudnak tervezni nagy teljesítményű mesterséges izmokat, a határ a csillagos ég a fejlett robotok építésében.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.