2021. 03. 10. - 09:45

Instagram-fotók segítik a Facebook-mesterséges intelligencia öntanítását

Instagram-fotók segítik a Facebook-mesterséges intelligencia öntanítását

Egy milliárdnyi nyilvános Instagram-fotót alkalmaztak a szakemberek egy Facebook-algoritmus edzésére, hogy megtanulja magától felismerni a képeket.

Az Instagram tele van nyilvános fotókkal, számuk az 1 milliárdot is eléri - felhasználásukkal képezték ki a Facebook által létrehozott algoritmust, hogy megtanulja egyedül felismerni a képeket.
 
Hagyományosan az algoritmust olyan adathalmazokkal edzették, melyeket az emberek már kategóriákba soroltak: például macskák, kutyák, virágok. Olvasd el: Mesterséges intelligencia szűri a sértő hozzászólásokat az Instagramon
 
Az Instagram-képeket azonban címkézés nélkül mutatták be az algoritmusnak. Ezt követően képessé vált megfelelően azonosítani a felvételeket, 84,5 százalékos pontossággal.
 
A Facebook Seer-nek nevezte el a rendszert, amely az „önfelügyelet” rövidítése.
 
A mesterséges intelligencia-szakértő Calum Chase szerint mindez igen fontos lépést jelenthet az ésszel is rendelkező számítógépek felé, ha hosszútávon is hatékonynak bizonyul. Olvasd el: 100 nyelven végez fordításokat a Facebook mesterséges intelligencia-modellje
 
Instagram-képekkel képezték ki a Facebook algoritmusát képek felismerésére
Instagram-képekkel képezték ki a Facebook algoritmusát képek felismerésére
 
Más cégek is dolgoznak hasonló folyamatokon.
 
Noha ez a fajta technika már sikert ért el a nyelv feldolgozásával foglalkozó algoritmusoknál, a képek más kihívást jelentenek – állítja a Facebook. 
 
Ennek oka az, hogy az egyes szavakat könnyebb azonosítani, mint a kép különböző részleteit - például hogy a kép melyik része fa vagy állat, ha a felvételen mindkettő látható, s szorosan egymás mellett vannak.
 
„A képek esetében az algoritmusnak kell eldöntenie, melyik képpont melyik fogalomhoz tartozik. Mi több, ugyanaz a fogalom nagymértékben változik is a képek között, például egy macskánál, különböző pózokban vagy különböző szögekből nézve” – ​​fejtette ki a vállalat egyik blogján.
 
A Facebook hozzátette: azon képesség, hogy az algoritmusokat óriási adathalmazokon tanítsák, melyeket az emberek még nem kategorizáltak be, segítheti az elfogultságot mutató programok elleni harcot is.
 
Sandra Wachter professzor ugyanakkor elmondta: bár a kutatást összességében nagyon ígéretesnek tartja, fontos megérteni, hogyan hozza meg döntéseit az algoritmus, ha azt nem vezeti külső emberi kéz.
 
„Lehet, hogy megszabadulunk az emberi elfogultságtól, de olyan nem létezik, hogy elfogulatlan, semleges adatok. Ezzel mindig meg kell majd küzdenünk" – mondta.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.