2022. 09. 05. - 09:40

Ízületi károsodást pontosít a mesterséges intelligencia

Ízületi károsodást pontosít a mesterséges intelligencia

Számszerűsítheti a rheumatoid arthritisben jelentkező ízületi károsodást egy új mesterséges intelligencia modell.

Képes számszerűsíteni egy vadonatúj mesterséges intelligencia-modell a röntgenképen látható ízületi károsodást, amely rheumatoid arthritis során fordul elő.
 
Kutatók egy nemzetközi verseny keretében olyan algoritmusokat fejlesztettek ki, amelyek megvalósítható, gyors és pontos módszereket kínálnak a rheumatoid arthritisben szenvedő ízületi károsodások számszerűsítésére – az eredményekről a JAMA Network Open szaklap számolt be.
 
Egy nemzetközi közösségi ötletbörzéről van szó, melyet Dongmei Sun, PhD, a Birminghami Alabamai Egyetem munkatársa tervezett és valósított meg kollégáival, azért, hogy katalizálják a gépi tanulási módszerek fejlesztését a rheumatoid arthritis radiográfiai károsodásának számszerűsítésére. Olvasd el: Pszoriázisos ízületi gyulladás? A mesterséges intelligencia megmondja
 
Ízületi károsodást pontosít a mesterséges intelligencia
Ízületi károsodást pontosít a mesterséges intelligencia
 
Két klinikai vizsgálat adatait – összese 674 radiográfiai sorozatot 562 betegtől - használták fel a képzéshez (367 sorozat), a ranglistához (119 sorozat) és a végső értékeléshez (188 sorozat).
 
Kiderült: a győztes algoritmusok által adott pontszámok igen közel állnak a szakértőkkel összeállított Sharp-van der Heijde pontszámokhoz. 
 
Ez a megállapítás az ún. súlyozott négyzetes hiba (RMSE) mérőszámán alapult, amely 26 résztvevő (7 ország csapatai) 173 beadványát használta a ranglista fordulóhoz és 13 beadványt a végső értékeléshez. Olvasd el: Gyulladt és egészséges csontokat különböztet meg a mesterséges intelligencia
 
A három részkihívás legjobb csapatai 0,44, 0,38 és 0,43 súlyozott RMSE-t értek el. A kihívás utáni független értékelés megerősítette a reprodukálhatóságot - 0,71, 0,78 és 0,82 becslési konkordancia indexekkel - a három részkihívás között a legjobb csapat esetében.
 
„Az eredmények arra utalnak, hogy amennyiben nagyobb kohorszokkal történik a finomítás és validálás, ezek az algoritmusok önmagukban vagy kombinációban beépíthetők az elektronikus egészségügyi nyilvántartásokba, hozzájárulva a rheumatoid arthritis nagyobb tájékozottságon alapuló, pontosabb kezeléséhez” – írták a tanulmány szerzői.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.