2022. 05. 21. - 08:00

Pszoriázisos ízületi gyulladás? - A mesterséges intelligencia megmondja

Pszoriázisos ízületi gyulladás? - A mesterséges intelligencia megmondja

Drámaian lecsökkentheti a diagnosztizálás idejét egy újonnan kifejlesztett mesterséges intelligencia eszköz a pszoriázisos ízületi gyulladás esetén.

Akár 4 évvel előbb képes megoldani egy új gépi tanulási eszköz a pszoriázisos ízületi gyulladás (PsA) diagnosztizálását, mint az eddigi módszerek – mutatták ki izraeli kutatók. Ezzel potenciálisan megelőzhető a visszafordíthatatlan ízületi károsodás és a betegségben szenvedők funkcióinak romlása.
 
A PsA progresszív gyulladásos állapot, mely leginkább a pikkelysömör krónikus bőrbetegséggel küzdő páciensek ízületeit és bőrét érinti. Leggyakoribb tünete az ízületi fájdalom és duzzanat, amely az enyhétől a súlyosig terjedhet, de sok betegnél súlyosabb eróziós ízületi betegségek és deformitások is kialakulnak.
 
Az izraeli kutatók az Európai Bőrgyógyászati ​​és Nemigyógyászati ​​Akadémia (EADV) tavaszi szimpóziumán mutatták be tanulmányuk eredményeit a szlovéniai Ljubljanában.
 
A tanulmány retrospektív módon kutatta és elemezte Izrael második legnagyobb, több mint 2,5 millió tagot számláló egészségügyi szervezetének adatbázisát. Olvasd el: Bőrbetegségek azonosítását is elvégzi a mesterséges intelligencia-eszköz
 
Mesterséges intelligencia-eszköz segíthet felismerni a pszoriázisos ízületi gyulladást
Mesterséges intelligencia-eszköz segíthet felismerni a pszoriázisos ízületi gyulladást
 
A PredictAI mesterséges intelligencia (MI) rendszer több mint 2000 igazolt pszoriázisos ízületi gyulladásban szenvedő páciens orvosi feljegyzéseit analizálta az algoritmus betanítása érdekében, amelyet aztán igazolt PsA-betegek külön csoportján teszteltek: 32-51 százalékukat pontosan azonosították, 1-4 évvel a klinikus diagnózisa előtt.
 
A kutatók azért fejlesztették ki az algoritmust, hogy lerövidítsék a diagnózisig eltelt időt - ami jelenleg a tünetek megjelenésétől számítva átlagosan 2,5 év. 
 
A vizsgálatban részt vevő páciensek 32 százalékát 4 esztendővel a diagnózis felállítása előtt, 43 százalékát pedig 1 évvel a klinikus szakember által rögzített PsA-diagnózis előtt beazonosították.
 
Ha csak a pikkelysömörben szenvedő betegek egészségügyi feljegyzéseit elemzik, a nem diagnosztizált PsA-s betegek 51 százaléka 1 esztendővel az első diagnózis előtt azonosítva lett. Olvasd el: Gyakori bőrproblémákra adhat választ a mesterséges intelligencia
 
A legnagyobb hatást akkor érné el a mesterséges intelligencia-eszköz, ha azt az alapellátásban alkalmaznák, hiszen a PsA tünetei nem specifikusak a rheumatoid arthritishez képest. Így előfordulhat, hogy a közösségi orvosi gyakorlatban hiányzik a PsA-tudatosság – jegyezték meg a tanulmány szerzői.
 
„A pikkelysömörben szenvedő pácienseket túlnyomórészt bőrgyógyászok kezelik, s mivel ezeknek a embereknek 10 százaléka lehet PsA-beteg, de nem tud róla, lehetőségünk van rákérdezni az ízületi fájdalmakra” - mondta dr. Jonathan Shapiro bőrgyógyász, a Predicta Med analytics LTD orvosi tanácsadója és az izraeli Maccabi Healthcare Services tele-dermatológiai szolgálatának vezetője.
 
Hozzátette: számos, pikkelysömörben szenvedő beteg maga sem tud arról, hogy PsA-ja van, s ízületi vagy hátfájás miatt keresi fel általános orvosát vagy ortopéd szakorvosát, nem hozva összefüggésbe azt a bőrbetegségével. A tünetek nem specifikus természete megnehezíti az orvos munkáját, nem valószínű, hogy első alkalommal diagnosztizálja a pontos problémát.
 
„A PredictAI lehetőséget kínál nagy orvosi adatbázisok átvizsgálására és a mesterséges intelligencia-módszerekkel olyan nyomok keresésére, mint például ízületi fájdalom-panaszok, ortopéd szakorvosi konzultációk, laboreredmények és sok más paraméter, amelyek mind segíthetnek azonosítani a nem diagnosztizált PsA-s betegeket, akár 4 évvel azelőtt, hogy felmerülne az első gyanú a pszoriázisos ízületi gyulladás kapcsán. Az MI képes azonosítani a betegek több mint 50 százalékát” – emelte ki dr. Shapiro. 
 
A módszer komoly lépés a betegek jobb kezelése felé – hangsúlyozta Dedee Murrell professzor, a Sydney-i Új-Dél-Wales-i Egyetem bőrgyógyász professzora, az EADV Kommunikációs Bizottságának elnöke.
 
„A pikkelysömör okozta ízületi gyulladás maradandó károsodást okozhat az ízületekben, s évekkel azelőtt jelentkezhet, hogy a bőrön kialakuló pikkelysömör megjelenne" – mondta. Hozzátette: a korai diagnózis és ezzel a korábbi kezelés megelőzheti a fájdalmat és a tartós ízületi károsodást.
 
A kutatócsoport a kutatás folytatását tervezi az eszköz pontosságának és érzékenységének növelése céljából.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.