2020. 08. 11. - 10:05

Karnyújtásnyira vannak a konyhai robotok?

Karnyújtásnyira vannak a konyhai robotok?

A konyhai robotok manapság a leginkább favorizált robotgépek, melyeket szívesen látnánk a házban. A kutatók most egy lépéssel közelebb kerültek hozzájuk.

Sok ember látná szívesen otthonában a konyhai robotokat, amelyek minden, számára kellemetlen és időpazarlást jelentő munkát megcsinálnának.
 
Napjainkban a robotok igen sok dologra képesek, de ami a konyhai tevékenységeket illeti, vannak bizonyos tárgyak, melyeket ezek a mesterségesen intelligens gépek sem tudnak megfelelően kezelni. Ilyenek az átlátszó és fényvisszaverő tárgyak, például egy kés. Olvasd el: Növényt termeszt a jövő konyhai készüléke
 
A Carnegie Mellon Egyetem robotikusai most sikert értek el egy új technológia alkalmazásával, melyet azért fejlesztettek ki, hogy megtanítsák a robotokat az efféle tárgyak felvételére.
 
A technika nem igényel túl költséges érzékelőket, kimerítő képzést vagy emberi útmutatást – hanem elsősorban színes kamerára támaszkodik. A kutatók az új rendszer működését a robotikai és automatizálási nemzetközi konferencián ismertették.
 
David Held, a CMU Robotikai Intézetének adjunktusa szerint a mélységi kamerák, melyek infravörös fényt bocsátanak ki egy tárgy alakjának meghatározásához, jól működnek az átlátszatlan tárgyak azonosításában.
 
Az új technológiával már átlátszó és fényvisszaverő tárgyak megragadásában is jó a robot
Az új technológiával már átlátszó és fényvisszaverő tárgyak megragadásában is jó a robot
 
Az infravörös fény áthalad a tiszta tárgyakon és szétszórja azt a fényvisszaverő felületeken. Így a mélységérzékelő kamerák nem tudják kiszámítani a pontos formát, az átlátszó és fényvisszaverő tárgyakat nagyrészt sík vagy lyukakat formázó alakzatokként fogja fel.
 
A színes kamera ugyanakkor átlátszó és fényvisszaverő, valamint áttetsző, ködös tárgyakat is láthat.
 
Az egyetem tudósai tehát olyan színes kamerát fejlesztettek ki, amely a formákat a színük alapján ismeri fel.
 
Egy standard kamera nem képes úgy látni a formákat, mint egy mélységkamera - a kutatók mindazonáltal képesek voltak az új rendszert kiképezni a mélységrendszer utánzására, valamint arra, hogy értelemszerűen következtethessen az objektumok formájára és megfogására: az átlátszatlan tárgyak mélységi kameraképeit ugyanazon objektumok színes képeivel párosították.
 
S ha már egyszer megtanították a rendszert, a színes kamera rendszer alkalmazták az átlátszó és fényes tárgyakra.
 
Ezen képek alapján - a mélységkamera által biztosított kevés információval együtt - a rendszer nagy sikerrel képes megragadni a kihívást jelentő objektumokat. Olvasd el: Maximális biztonság és kiszolgálás: az MI-vezérelt otthoni eszközök
 
A rendszer nem képes átlátszó vagy fényvisszaverő tárgyakat olyan hatékonyan felvenni, mint az átlátszatlanokat – jegyezte meg Thomas Weng, Ph.D. robotika hallgató, hozzátéve: sokkal sikeresebb viszont, mint önmagában a mélységi kamerarendszerek.
 
A rendszer kiképzéséhez használt multimodális transzfertanulás pedig rendkívül hatékony volt - a színrendszer szinte olyan jónak bizonyult, mint a mélységkamera rendszer az átlátszatlan tárgyak felvételekor.
 
 
„Rendszerünk nemcsak az egyes átlátszó és fényvisszaverő tárgyakat veheti fel, hanem az ilyen tárgyakat akkor is meg tudja ragadni, ha össze vannak zsúfolva” mondta Thomas Weng.
 
Az átlátszó tárgyak robotokkal történő megragadására irányuló egyéb kísérletek olyan képzési rendszerekre támaszkodtak, amelyekben kimerítően ismételték a megragadási kísérleteket - akár 800 ezer kísérlet során - vagy pedig a tárgyakat emberek címkézték, s az igencsak drága volt.
 
A CMU rendszere kereskedelmi RGB-D kamerát használ, mely képes színes képeket (RGB) és mélységképeket (D) is készíteni. Ezt az egyetlen érzékelőt használhatja fel az újrahasznosítható termékek vagy más tárgyak gyűjteményének szétválogatására - némelyik átlátszatlan, mások átlátszóak vagy fényvisszaverők.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.