2020. 03. 05. - 10:00

Kezelheti az alvászavarokat a mesterséges intelligencia

Kezelheti az alvászavarokat a mesterséges intelligencia

Sokan küzdenek alvási rendellenességekkel, melyek komolyan rányomhatják bélyegüket mindennapjaikra. Kutatók szerint a mesterséges intelligencia immár ezen is segíthet a jövőben.

Hozzájárulhat a mesterséges intelligencia (MI) az alvászavarok kezeléséhez. Egy, a kutatók által kiadott közlemény szerint az alváskutatás leginkább alkalmazott típusával, a poliszomnográffal összegyűjtött elektrofiziológiai adatok jól használhatóak a mesterséges intelligencia- és gépi tanulási elemzésekhez.
 
Az MI javíthatja az alvásgyógyászat precizitását, jóval páciens-központúbb gondoskodást és jobb eredményeket garantál – áll a kutatók új tanulmányában, melyet Journal of Clinical Sleep Medicine folyóiratban tettek közzé.
 
A mesterséges intelligencia az alvás elemzésében is segíthet
A mesterséges intelligencia az alvás elemzésében is segíthet
 
Az állásfoglalást az AASM Mesterséges Intelligencia az Alvásgyógyászatban Bizottság fejlesztette ki.A közelmény szerint a poliszomnográfia során összegyűjtött elektrofiziológiai adatok – mely az alváskutatás legszélesebb körű típusa - igen jó helyzetben vannak az MI és a géppel támogatott tanulás révén végzett, fokozott analizáláshoz.
 
„Amikor a mesterséges intelligencia alvásgyógyászatban játszott szerepére gondolunk, az nyilvánvalónak tűnhet az alvás és a kapcsolódó események pontozására – mondta el dr. Cathy Goldstein. - Ez korszerűsítené az alváslaboratóriumok folyamatát, s felszabadítaná az alvástechnikus idejét, melyet a közvetlen betegápolásra szánhat”.
 
Az alvásközpontok által összegyűjtött, óriás mennyiségű adat miatt az MI és a gépi tanulás elősegítheti az alváskezelést: pontosabb diagnosztizálást, a betegség előrejelzését és a kezelés prognózisát, a betegség altípusainak jellemzését, az alvás pontozásának pontosságát, valamint az alvás optimalizálását és személyre szabását is eredményezheti.
 
Goldstein kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia használható az alváspontozás automatizálására, miközben további betekintést nyújt az állapotra nézve, az alvási adatok alapján.
 
A szakember megjegyezte, az MI lehetővé teszi, hogy lényeges információkat nyerjenek az alvásvizsgálatokból – ugyanis a jelenlegi összefoglaló mutatók, például az apnoe-hypopnea index nem jelzik előre az egészségre és az életminőségre vonatkozó eredményeket, melyek fontosak a betegek esetében.
 
Az MI segít megérteni a leggyakoribb alvászavar, az obstruktív alvási apnoé mögött meghúzódó mechanizmusokat, vagyis az orvosok kiválaszthatják a megfelelő kezelést a páciens számára, amely valóban személyre szabott lehet.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.