2021. 09. 01. - 09:30

Könyvelés - Maga mögé utasította az embert a mesterséges intelligencia

Könyvelés - Maga mögé utasította az embert a mesterséges intelligencia

Legyőzte az emberi szaktudást a mesterséges intelligencia az iBookr nevű könyvelő szoftverrel. Ez azt jelenti, hogy az MI a jövőben ezeket a feladatokat is át tudná venni.

Maga mögé utasította az ember könyvelőt az iBookr nevű, mesterséges intelligencia-alapú könyvelő szoftver – annyi bizonyos, hogy az egyszeres könyvvitelű költségszámlák kategorizálása terén már jobban teljesített, 99 százalékos pontossággal dolgozott.
 
Minderről a magyar Start it @K&H inkubátorprogram résztvevői számoltak be, akik 21 ezer tételen tesztelték a program működését – tudatta a profitline.hu.
 
A szakemberek célja az volt, hogy a kettős könyvvitel kategorizálását 75 százalékos pontossággal végezze el, ami a jelek szerint még 2021-ben sikerülhet. Olvasd el: "Megtanítjuk a mesterséges intelligenciát, hogy magyarul is értsen"
 
Az egyszeres könyvvitelű költségszámlák kategorizálása terén már jobban teljesített a mesterséges intelligencia, mint az ember
Az egyszeres könyvvitelű költségszámlák kategorizálása terén már jobban teljesített a mesterséges intelligencia, mint az ember
 
Mint azt a világban zajló folyamatok mutatják, egyre több automatizálható teendőt lehet rábízni a mesterséges intelligenciára – ezek egyike a könyvelésben megjelenő feladatok. A szoftverek számos területen bizonyítottak már, s felül is kerekedtek az emberen.
 
Az iBookr a könyvelést is új alapokra helyezheti. Teljesen önállóan működik, s ha megoldja a számla kategorizálást, a könyvelőnek több ideje jut a bonyolultabb feladatok elvégzésére. A gép által végzett munkát csupán ellenőrizni szükséges – magyarázta Molnár Tamás, az iBookr egyik alapítója.
 
Ha konkrét eredményekre vagyunk kíváncsiak, a szoftver 98,74 százalékos pontossággal dolgozott, míg az ember könyvelő 98,41. Bár hibák még vannak, a szakemberek ki merik jelenteni, hogy ezzel a szoftverrel már automatizálható a költségszámla kategorizálás egyszeres könyvvitelű vállalkozások esetén – írta meg a profitline.hu. Olvasd el: Fejlődik a szöveggenerálás - Már GPT-J modell is létezik
 
A hibaarány ugyanis emberi határon belül van, mégis, a gép jóval gyorsabban halad. Ezt a mennyiségű kategorizálást egy könyvelő 1 hétig végzi, míg a gép néhány másodperc alatt megoldja.
 
A mesterséges intelligencia lehetővé teszi, hogy a könyvelési folyamat nagyrésze automatikus legyen, de azért még szükség van arra, hogy a könyvelő a végén jóváhagyja.
 
Az IBookr alapítója kiemelte, hogy hazánk Európában kiemelkedő a könyvelés és az adózás digitalizációja terén. Már a kettős könyvvitel kategorizálását is fejlesztik - óriási mennyiségű adat kell azonban ahhoz, hogy megfelelően taníthassák a mesterséges intelligenciát, s ilyen adatokat nyilvános forrásból nem lehetséges beszerezni – tudatta a profitline.hu.
 
A most zajló fejlesztéseket jelenleg csak zártkörben alkalmazzák, de a szakemberek reményei szerint 2021 ősz végén már 250 felhasználót is elérhetnek.
 
A kettős könyvvitel kategorizálása egyébként komplexebb feladat, 4 helyett 30 kategóriával szükséges dolgozni. A tesztelést a közeljövőben tervezik, a végére a számítások szerint el tudják érni a 75 százalékos pontosságot – adta hírül a profitline.hu.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.