2021. 06. 17. - 08:50

Megtanítjuk a mesterséges intelligenciát, hogy magyarul is értsen

Megtanítjuk a mesterséges intelligenciát, hogy magyarul is értsen

A magyarországi MI-stratégia gyakorlatban történő alkalmazásáról, a kis- és középvállalkozások felkészítéséről esett szó elsősorban a Mesterséges Intelligencia Koalíció szakmai napon és kiállításon, melyet június 15-én és 16-án rendeztek meg Budapesten.

A mesterséges intelligencia hazai bevezetésének stratégiai lépéseiről, haladásáról beszélt Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke a Budapesti Műszaki Egyetemen, a tárlat és szakmai nap helyszínén, sajtótájékoztató keretében.
 
Cikkünk első részében a stratégia megvalósulásának első lépéseiről esett szó.
 
Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a sajtótájékoztatón kiemelte: az, hogy mennyire jelenik meg sikeresen a mesterséges intelligencia a mindennapi életben, az alkalmazásokon keresztül mérhető.  
 
Mint mondta, a hazai Mesterséges Intelligencia-stratégiában megjelöltek számos transzformatív jellegű projektet, s egyes területeken kimondottan gyors a haladás. Alkalmazások sora jelent meg, amelyek például az MI-alapú gépeket vonnák be a mindennapokba – drónok, autonóm traktorok formájában – a mezőgazdaság területén. Pilot projektek indultak, melyekben bemutatják, hogyan tud együtt dolgozni például három autonóm gép.
 
Prof. Dr. Palkovics László sajnálatát fejezte ki, amiért az egészségügy területén kevésbé haladtak - ennek oka a koronavírusjárvány kitörése volt – noha itt is számos alkalmazás létezik már. Mostanra előrébb szerettek volna tartani ezen a területen is. Ennek szükségességére ráadásul a pandémiás helyzet külön felhívta a figyelmet.
 
Hazánkban az egészségügyi adatbázisok igen jó állapotban vannak, kifejezetten komplexek, ennek az elemzését kezdik meg a közeljövőben, így a múltban rögzített adatokat jövőbeni ügyekre lehet használni.
 
Prof.Dr. Palkovics László és Jakab Roland ismertette az eddigi eredményeket
Prof.Dr. Palkovics László és Jakab Roland ismertette az eddigi eredményeket
 
Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke elmondta: eddig 14 iparági projektet határoztak meg, legnagyobb számban az energetika- és az agrárszegmensben. Csak az energetikában 20 felhasználási eset van jelenleg napirendben. Agrárterületen kiemelhető az autonóm vízgazdálkodás, de a levegőszennyezéstől az élelmiszerbiztonságon át a növény-betegségek felismeréséig számos problémával foglalkoznak.
 
Hozzátette, áttekintették azt is, hogy ha megvalósul egy logisztikai projekt, az miként támogathat például egy agrárprojektet.
 
Több előnyös megoldás napirendre került, amelyek fontos szerepet játszanak mindennapi életünkben. Ilyen a telefonos ügyfélszolgálati folyamatok mesterséges intelligenciával való támogatása, az egyszerűbb ügyeket így sokkal könnyebben el lehet majd intézni.
 
Jakab Roland kiemelte: fontos terület a gépi látás gyártási folyamatokban való alkalmazása, melyben szintén óriási a hatékonyság-növelési potenciál. Azokat a munkadarabokat ugyanis, amelyeknél emberi szemmel nem látható a hiba, kiemelkedő pontossággal szűri ki a gép, tehermentesítve ezzel az emberi munkaerőt.
 
Említhető azonban a mezőgazdaság termelési folyamatot befolyásoló tényezők előrejelzése is, melyek során egyszerűbbé válik a növénybetegségek és a gyomok kialakulásának nyomon követése. Ugyanígy a szárazság, a viharkárok észlelése és előrejelzése.
 
Prof. Dr. Palkovics László ezzel kapcsolatban elmondta: mivel nem mindenki rendelkezik eszközrendszerrel, hogy ennek fejlesztését, felhasználását érdemben alkalmazni tudja, létrehoztak az MI-Koalíción belül egy ún. Sandboxot, melynek keretén belül a tagok felajánlhatják tudásukat, számítási kapacitásaikat – ezek szabadon használhatók új applikációk számára.
 
Számos széleskörű projekt indult el. Az innovációs és technológiai miniszter megjegyezte: az egyik legintenzívebb, amelyben azt próbálták megérteni, miért alakult ki az oltásellenesség, amely a magyar közösség egy részét jellemzi. Ide tartozik az a projekt, melyben lehetőséget biztosítanak arra, hogy mobiltelefonon azonosítani lehessen gyógyszereket, s el lehet beszélgetni arról, hogy a páciens egy adott készítményt valóban felhasználhat-e.
 
Számos chatbotot alakítottak ki, melyet várandós kismamáktól kezdve bárki használhat, hogy pontos választ kapjon a kérdéseire – sokkal egyszerűbb elbeszélgetni egy adott témáról így, mint keresgélni az interneten. Ugyanilyen módon egy kis- vagy középvállalkozás is kaphat tanácsokat a gazdasági folyamatait illetően.
 
Jakab Roland megjegyezte: az MI Koalíció Sandbox révén létrehoztak egy mesterséges intelligencia-tesztpályát, melyen „el lehet vinni egy körre” egy vagy több megoldást. A projektek keretében az ügyfelek befogadási képessége széles körben javulhat. Egyre nagyobb számban rendelkezésre állnak magyar nyelvtechnológiai adatkészletek, egyre szélesebb körben terjedhetnek el a természetes nyelvfeldolgozáson alapuló megoldások – legyenek azok szöveg vagy hangalapúak.
 
Az MI Koalíció elnöke külön kiemelte a közösség által fejlesztett magyar nyelvi modelleket, melyek szabadon elérhetőek. Ennek ösztönzésére ún. crowdsourcing projektet kezdeményeztek, 2021 júniusi zárással. Eredménye új fejlesztések alapjául szolgáló, működő magyar nyelvi modell lesz. Jakab Roland hangsúlyozta, minőségi megoldás jöhet létre olyan szállítók megoldásainál is, ahol eddig nem volt lehetőség ekkora, modellezhető közönség bevonására.
 
Mint mondta, a cél rendelkezésre bocsátani az ingyenesen elérhető komponenseket. Ezekből bárki építkezhet és létrehozhatja saját nyelvtechnológiát igénylő megoldásait.
 
Prof. Dr. Palkovics László hozzátette, éppen most kerül kiválasztásra egy olyan angol nyelvű szoftver – egyelőre angolul -, melyet a Neptun és a Kréta rendszerekbe implementálnak majd. Az ELTE és a Műszaki Egyetem is ellenőrizte működését és kiválónak találta azt. Az első tényleges alkalmazás tehát ezen a szoftveren keresztül történik meg.
 
A miniszter kiemelte, hogy bár eddig a mesterséges intelligencia nélkül is megoldottunk feladatokat, az MI-vel időt nyerünk. Ha összevetjük, mennyi időt töltünk el egy átlagos ügyintézési folyamattal, információkereséssel, várakozással s olyan dolgokkal, amelyek nem képeznek hozzáadott értéket – nos, ezen a mesterséges intelligencia alkalmazások mindenképpen segítenek.
 
Jakab Roland hozzátette, a közösségi projektekkel a mesterséges intelligencia jobb megértését szeretnék elősegíteni. „Nemcsak a megértésben igyekszünk segíteni, de a lelkes csatlakozni vágyókat be is vonnánk a fejlesztésbe. Megmutatjuk, hogyan kell egy mesterséges intelligenciát megtanítani arra, hogy magyarul is értsen. Tesszük mindezt úgy, hogy a műszaki végzettséggel nem rendelkezők is átlássák azt és be tudjanak kapcsolódni a tanítás folyamatába” – emelte ki az MI Koalíció elnöke.
 
A megtanított modell alapja lehet később bármilyen, magyarul beszélni képes mesterséges intelligencia megoldásnak, így lehetővé válik a magyar nyelvet pontosabban értő, MI-alapú asszisztensek, illetve természetes nyelvű okos keresők megalkotása.
 
Jakab Roland megjegyezte: az eddig szerzett tapasztalatokat összegyűjtötték, rendszerezték és szabadon hozzáférhetővé tették. Az aktív tagoknak köszönhetően a tudásközpont folyamatosan bővül.
 
 
A céljuk az, hogy a közösségi projektek, úgymond, „nyitott motorháztetővel” fussanak, tanulási lehetőséget nyújtva azoknak is, akik az informatikai rész iránt érdeklődnek, számukra minta-alkalmazásokat készítenek elő több területre, bízva abban, hogy ezek felgyorsítják az egyes fejlesztéseket.
 
Prof. Dr. Palkovics László megjegyezte: amikor az MI-stratégiát elkezdték, több célt fogalmaztak meg. Az egyik az, hogy hazánkban legalább 1 millió ember valamilyen formában szembesüljön a mesterséges intelligencia-alkalmazásokkal. Egy másik a Finnországból kiindult Mesterséges Intelligencia Kihívás továbbvitele, vagyis, hogy legalább 100 ezren szerezzenek formális, dokumentált tudást ezen a területen.
 
Kiemelt cél azonban az is, hogy legalább 1 millió magyar ember magasabb fizetéshez jusson az MI-alkalmazásokkal összefüggésben. Mindhárom területen jól állunk - ha az elmúlt évnek volt pozitív hozadéka, akkor ez biztosan az – hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.