2020. 05. 18. - 09:45

Koronavírus - Megjósolja a mesterséges intelligencia-eszköz, ki lesz a legbetegebb

Koronavírus - Megjósolja a mesterséges intelligencia-eszköz, ki lesz a legbetegebb

A koronavírus-járvány alatt rájöhettünk: egyeseknek nagyon enyhe tüneteik vannak, míg mások az életükért küzdenek. A kutatóknak leginkább az segít, ha tudják: mely páciensek lehetnek a legbetegebbek – ebben segíthet a mesterséges intelligencia.

Mióta kitört a járvány, sokak számára kiderült: vannak, akiket a koronavírus nagyon megvisel, sőt, életveszélyes állapotba kerülnek, míg mások alig érzik meg a fertőzést.
 
A kutatók számára nagy segítséget jelent tisztában lenni azzal, mely pácienseknél várható komolyabb kimenetel.
 
A klinikusok korlátozott erőforrásokkal dolgoznak, küzdenek a betegség ellen, melyet igen nehéz előrejelezni – sokat segíthet tudni, ki lehet a legbetegebb.
 
Két kutató, Anasse Bari, a New York-i Egyetem számítógépes tudományi klinikai asszisztense és Megan Coffee, az egyetem orvosi klinikai asszisztense a prediktív elemzés és a fertőző betegségek tanulmányozásával foglalkozik a New York-i Egyetemen.
 
A kutatók kínai adatok segítségével hozták létre a mesterséges intelligencia-eszközt
A kutatók kínai adatok segítségével hozták létre a mesterséges intelligencia-eszközt
 
Már 2020 január elején realizálták, hogy a Kínában kitört koronavírus-járvány eléri Amerikát is, s szerettek volna kifejleszteni egy eszközt, amely segít a klinikusoknak megküzdeni a beérkező esetek számával. Úgy vélték, a prediktív elemzés - a mesterséges intelligencia egyik formája – megfelelő technológia erre a célra.
 
Általános értelemben az MI ezen típusa meglévő adatokban keres mintákat, s ezeket használja a jövőre vonatkozó előrejelzések készítéséhez. A kutatók 53, januárban és februárban felbukkant koronavírusos eset adatai alapján fejlesztettek ki egy algoritmuscsoportot, hogy meghatározza, mely enyhe tüneteket mutató páciensekből lesz súlyos beteg.
 
A kísérleti eszköz segítségével megjósolhatták, kik fognak a leginkább megbetegedni. A próba során néhány váratlan, korai klinikai jelet találtak, amelyek előrejelezik a COVID-19 súlyos eseteit.
 
Az eszköz felépítéséhez nagy mennyiségű adatra volt szükségük, ezért együttműködtek a kínai Wenzhou-ban dolgozó Xiangao Jiang fertőző betegség-specialistával. 2020 januárja és februárja között dr. Jiang csapata megosztotta az általa megszerzett információkat a New York-i szakemberekkel, 53 Covid-19 esettel kapcsolatban. Olyan tünetekről kaptak adatokat, mint a láz, a köhögés és a hasmenés, s olyan a laboratóriumi értékekről, mint például a vérsejtszám, a vese működés, a gyulladásos markerek és az életfontosságú jelek, valamint a röntgen.
 
Mielőtt az algoritmusokat elkezdenék építeni, meg kell várni, míg mindegyik beteg felépül vagy meghal – így kiderül az egyes esetek végkimenetele.
 
Ezekből az adatokból fejlesztették ki az algoritmust, mely prediktív analitikát használ a korai tünetek azonosítására egy koronavírusos személynél. Ezt követően mintákat keres és kitalálja, mely tünetek korrelálnak a Covid-19 súlyos eseteivel.
 
A két kutató megjegyezte: bár az általuk kifejlesztett algoritmusokat kis adatkészletben képezték, a szakemberek hisznek abban, hogy a mesterséges intelligencia-eszköz későbbi verziói nagyobb adathalmazzal extrém mértékben hasznos lehet az egészségügyi szakemberek számára.
 
Olvasd el, milyen eszközt találtak még fel a koronavírus azonosítására!
 
A koronavírus és a mesterséges intelligencia kapcsolatáról itt bővebben is olvashatsz!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.