2020. 05. 16. - 08:00

Már tervezik a mesterséges intelligencia bevetését a koronavírus-járvány miatt

Már tervezik a mesterséges intelligencia bevetését a koronavírus-járvány miatt

A robotok csökkentik az emberek közötti érintkezést, ezzel mérsékelve a koronavírus fertőzés átadását – interfészként működhetnek orvos és páciens között is. Lássuk közelebbről, hogyan segíthet a mesterséges intelligencia ezen a területen?

A koronavírus-járvány világszerte új helyzetet teremtett. Olyan helyzetet, amelyben a mesterséges intelligencia és a robotok alkalmazása több, mint indokolt.
 
A robotok ugyanis csökkenteni tudják az emberek közötti érintkezés szükségességét, fékezve ezzel a fertőzés terjedését.
 
Ám interfészként is működhetnek orvosok és betegek között: diagnosztikai és kezelési folyamatokat végezhetnek, szintén mérsékelve az emberek közötti kontaktust és a fertőzés átadásának kockázatát a járvány idején.
 
Minderről robotika-szakértők egyeztettek a közelmúltban. Bartlomiej Stanczyk, a német ACCREA Engineering robotikai mérnöke a „Mesterséges intelligencia felhasználása az járványok kezelésére: a COVID-19 modell” téma kapcsán fejtette ki gondolatait az Abu-Dhabiban megrendezett TRENDS Research & Advisory rendezvényen, mely egy asztalhoz ültette a terület vezető szakembereit, hogy megvitassák a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a big data, valamint egyéb technológiák jelentőségét a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.
 
A Promobot fejlesztés már robotot alkalmaz az ember testhőmérsékletének mérésére
A Promobot fejlesztés már robotot alkalmaz az ember testhőmérsékletének mérésére
 
Stanczyk hangsúlyozta: a robotok lehetővé tehetik, hogy az orvosok biztonságos távolságot tartsanak a betegektől, szondák és más távoli orvostechnikai eszközök segítségével. „Célunk egy teljesen önálló diagnosztizáló eszköz elkészítése a robotika által, lehetővé téve egy orvos készségeinek átadását egy robotnak, aki el tudja végezni a kezelést."
 
Az orvos és a páciens közötti interfész azt jelenti, hogy a robot képes elvégezni az összes diagnosztikai és kezelési folyamatot.
 
A robotok széleskörű felhasználása kapcsán Stanczyk kifejtette azt is: segíthetnek a kórházak elérhetetlen területeinek fertőtlenítésében, s az emberek közvetlen közelében is használhatók, az erőérzékelőkön alapuló érintés-érzékelés alkalmazásával.
 
Munier Nazzal, a Toledói Egyetem sebészet professzora a mesterséges intelligencia használatát az oltás kifejlesztésére javasolta, a koronavírusos betegek gyógyítására.
 
„A mesterséges intelligencia a vírus összetevőinek vizsgálatával segíthet a vakcina kifejlesztésében – mondta. – Hozzájárulhat, hogy a szakemberek jobban megértsék azt és megfelelő kezelést találhassanak, mely már képezheti előzetes klinikai vizsgálatok tárgyát”.
 
Konrad Karcz, a német Ludwig Maximilian Egyetemi Klinika orvosprofesszora, a minimálisan invazív műtétek vezetője a chatbotok potenciális segítségéről beszélt, melyek részt vehetnek a testhőmérséklet mérésében és egyéb egészségügyi mutatók elemzésében.
 
Sapan S Desai, az amerikai Surgisphere Corporation vezérigazgatója pedig azt emelte ki: a mesterséges intelligenciában komoly transzformatív potenciál van, s ezt szemlélteti a társaság 86 ezer koronavírusos esetre vonatkozó adatgyűjtése is: arra használták, hogy modellezzék az eredményeket, melyek szerint az egészségügyi források súlyosan terheltek.
 
Nézd meg, hogyan segíti már ma az ember munkáját a robot!
 
Olvass még több cikket a mesterséges intelligencia és koronavírus kapcsán itt: https://www.nice.hu/mesterseges-intelligencia
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.