2020. 10. 09. - 08:34

Másfélmillió fotót gyűjtött régi újságokból a mesterséges intelligencia

Másfélmillió fotót gyűjtött régi újságokból a mesterséges intelligencia
Az újságokból származó képek felkutatása mára nagyon egyszerűvé vált, legalábbis az Egyesült Államok egyik legnagyobb könyvtárában, ahol ezt a munkát átvette a mesterséges intelligencia.

A Washingtonban működő Kongresszusi Könyvtár nemrégiben bemutatott egy olyan mesterséges intelligencia alapú eszközt, ami által lehetségessé vált a képek felderítése a régi újságok oldalain. Egészen pontosan 16 millió oldalról van szó, ezek mindegyike bekerült tehát az adatkészletbe.

A Newspaper Navigator a felhasználók elé tárja azt, hogy a sajtóban milyen események és személyek kerültek bemutatásra egykoron, melyek között szerepelnek például háborúk vagy éppen az Egyesült Államok elnökei. Jim Casey, a Penn State Egyetem adjunktusa már tesztelte az új megoldást, és véleménye szerint a történelemkutatások során óriási segítséget nyújthat ez a vizuális funkció.

"Mivel a korai Egyesült Államok szerkesztőinek történetét írom, a Newspaper Navigator felbecsülhetetlen támogatást ad az akkori sajtó vizuális kultúrájának feltérképezéséhez. Betekintést enged a szerkesztők munkájába a kulisszák mögött, és megmutatja, hogyan nézett ki és milyen hangulata volt ennek a világnak" - mondta el Jim Casey.

Nem számít, milyen régi az újság, a mesterséges intelligencia felderíti a képeket
Nem számít, milyen régi az újság, a mesterséges intelligencia felderíti a képeket


A mesterséges intelligenciával működő eszköz egyébként Ben Lee, a Washington Egyetem kutatójának és a Kongresszusi Könyvtár innovációs szakemberének találmánya. Lee először objektumfelismerő modellt alkalmazott az első világháború időszakának vizuális tartalmaihoz, aminek alapját az 1900 és 1963 között megjelent, és a könyvtár által digitalizált újságok adták.

A detektált objektumok között szerepelnek fényképek, illusztrációk, térképek, képregények, valamint a cikkek bevezetője, sőt, még a hirdetések is. Emellett az optikai karakterfelismerés funkció is bevetésre került azért, hogy kiderüljön, milyen címsorokat és képfeliratokat tartalmazott az újság.

A rendszer használatához egyszerűen be kell írni egy kulcsszót a Newspaper Navigatorba, és a mesterséges intelligencia 1,56 millió újságfotóból álló adatkészletből fogja megmutatni az egyezéseket. Meg lehet adni a keresésnél dátumtartományt is, valamint akár azt az USA-beli államot is, ahol az újság megjelent.

Végül lehetőség nyílik a képek letöltésére, a kapcsolódó újságcikk elolvasására, a teljes lapszám megtekintésére, sőt, még háttérinformációkat is meg lehet tudni az újságról.

A jövőben tehát a levéltárosok és a könyvtári archiválással foglalkozó szakemberek munkáját nagyban megkönnyítheti a Newspaper Navigator, de egyébként bárki számára hasznos lehet, aki a történelmet ilyen formában is meg kívánja ismerni.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.