2018. 11. 04. - 09:00

Megállíthatja a vallásos háborúskodást a mesterséges intelligencia?

Megállíthatja a vallásos háborúskodást a mesterséges intelligencia?

Kutatók teszteltek egy szoftvert, amely az emberi társadalmat utánozza annak érdekében, hogy lássa: meg tudja-e előzni a mesterséges intelligencia a vallási indíttatású erőszakot.

Vajon képes megállítani a vallásos háborúskodást a mesterséges intelligencia? Kutatók a közelmúltban mesterséges intelligencia algoritmusokat alkalmaztak a szektás csoportok által vezérelt tevékenységek szimulálására.

Egy szoftvert teszteltek tehát, amely képes imitálni az emberi társadalmat, annak érdekében, hogy kiderüljön, segíthet-e mindez megelőzni a vallási erőszakot. A modell különböző etnikumok, fajok és vallások képviselőinek ezreit tartalmazza.

Norvégia és Szlovákia azért kísérletezik a technikával, hogy kezelni tudja a feszültségeket, melyek akkor merülhetnek fel, ha muszlim migránsok telepednek le keresztény országokban.

A vallási háborúk rengeteg áldozatot szednek - megelőzheti őket a mesterséges intelligencia?

A vallási háborúk rengeteg áldozatot szednek - megelőzheti őket a mesterséges intelligencia?

Az Oxford Egyetem kutatói azt remélik, rendszerüket fel lehet majd használni arra, hogy segítsenek a kormányoknak reagálni az incidensekre – mint amilyen a londoni terrortámadás is volt.

Egy független szakértő szerint ugyanakkor az eszköz több munkát igényel, mielőtt be lehet vetni a való életben.

„Ez egy extrém mértékben hasznos kutatási projekt lehet, ha olyan dolgokról van szó, mint a vallási konfliktusban rejlő tényezők elemzése” – mondta el Noel Sharkey professzor.

A tanulmányt a Journal for Artificial Societies and Social Stimulation szaklapban közölték. Leszögezi, hogy az ember természeténél fogva békés faj. Még válság esetén is – mint például természeti katasztrófa – a szimulált emberek képesek békésen viselkedni.

Egyes esetekben azonban hajlandók támogatni az erőszakot. A program jelezte azokat a helyzeteket, amikor más emberek csoportja megkérdőjelezi az identitásukat meghatározó alapvető hiedelmeket.

A kutatók által „idegengyűlölő társadalmi aggodalmaknak” nevezett állapotok szélsőséges fizikai erőszakhoz vezethetnek – a kutatócsoport az észak-írországi problémákat vette alapul a programhoz.

A konfliktus - amely a vallás mellett politikai és kulturális tényezőket is érintett - három évtizeden át tartott, s csaknem 3500 ember életébe került.

A számítógépes modell a 2002-es indiai Gujarat zavargásainak forgatókönyvét is felhasználta. Ennek során három nap alatt 2000 ember halt meg a hinduk és a muzulmánok között kialakult erőszak miatt.

Justin Lane kutató, a tanulmány szerzője elmondta: ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia elemezhesse a vallást és a kultúrát, az emberi pszichológia modellezésére kell törekednünk, mivel a pszichológiánkban gyökerezik a vallás és a kultúra. Az olyan problémák, mint a vallási erőszak, ebből erednek, illetve abból, ahogyan az elménk feldolgozza a külvilágból érkező információkat.

Az eredmények azt sugallják, hogy a vallási konfliktus akkor fokozódhat, amikor egy csoport legfontosabb hitét, értékrendjét olyan mértékben megkérdőjelezik, hogy azzal már nem tud megbirkózni. Ám még ilyen esetekben is csak 20 százalékban alakul ki valóban erőszak a modellezett forgatókönyvek alapján.

Justin Lane hozzátette: a vallási erőszak nem tartozik az ember alapvető viselkedéséhez – valójában ritka. Csak akkor merül fel, ha az ember hitrendszerét megkérdőjelezik, szorongást idéznek elő benne és agitáció történik.

A szakember szerint képesek vagyunk pszichológiánkat „megtrükközni” mások elfogadására, ahelyett, hogy elsődleges félelmeink alapján cselekednénk.

A kutatók abban bíznak, annak megakadályozására, hogy a vallási erőszak és a terrorizmus utat törjön magának, fontos lenne, hogy az emberek ne fenyegetésként tekintsenek a számukra kívülállókra. A leginkább rizikós helyzeteket azok, amikor két vallási csoport ugyanolyan méretű, gyakran találkoznak vagy szembesülnek egymás jelenlétével és veszélyesnek tekintik egymást.

László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.