2022. 10. 14. - 09:40

Meghökkentő technológia: beszélhetnek a növények a gazdáikkal

Meghökkentő technológia: beszélhetnek a növények a gazdáikkal

Az egyik legnagyobb traktorgyártó cég olyan technológiába fektet, ami megoldja, hogy a génmanipulált növények „beszéljenek” a gazdákkal.

Komoly lépést tett a John Deere: olyan technológiába fektet pénzt, amely lehetővé teszi, hogy a génmanipulált növények „beszélhessenek” a termesztőikkel.
 
A kaliforniai székhelyű InnerPlant vállalat génmanipulált növényeket fejleszt, amelyek figyelmeztető jelzéseket adhatnak szárazság, kártevők vagy nitrogénhiány esetén - így a gazdálkodók gyorsan tudnak cselekedni.
 
Az InnerPlant 16 millió dollárt gyűjtött be a Deere & Co által vezetett A-sorozatú finanszírozás során – írta meg a TechCrunch. A cég, melyet Shely Aronov alapított és vezet, terményérzékelést és műholdas technológiát használ az adatok gyűjtésére.
 
A vállalat genetikailag módosított növényei sejtszinten jelzik a stresszt. Ezeket a jeleket műholdak gyűjtik össze, hogy nagyszabású, megfizethető, következő generációs felderítő eszközöket biztosítsanak. A Deere berendezése a lánc teljessé tétele - az egyes üzemek átvizsgálása és az egyéni igények alapján történő cselekvés. Olvasd el: Mesterséges intelligencia segít kevés műtrágyával növényt nevelni
 
Meghökkentő technológia: beszélhetnek a növények a gazdáikkal - szójabab lesz az első termék
Meghökkentő technológia: beszélhetnek a növények a gazdáikkal - szójabab lesz az első termék
 
Shely Aronov az InnerpLant honlapján részletesen elmagyarázza, hogyan kezdődött a folyamat, két tel-avivi egyetemi professzor, Yosi Shacham és Adi Avni találmánya segítségével.
 
„Yosi és Adi mutatta meg nekem a bioszenzorokat. A következő lépésem nyilvánvaló volt – elmentem beszélni a gazdákkal. Visszajelzéseik az első naptól kezdve egyértelműek voltak és az InnerPlant szellemiségévé váltak. Nincs további munka, nincs változás a műveletekben, az egész méretezhető és megfizethető” mondta. Olvasd el: Algoritmusokat használ a nitrogén-kimosódást figyelő eszköz
 
Aronov megtudta, hogy a bioszenzorokat molekuláris biológiai laboratóriumokban már évtizedek óta használják. „A következő fejezet arról szólt, hogy megtaláljuk a módját, hogyan lehet őket fényes nappal észlelni, hogy méretezhetővé tegyük őket a mezőgazdaság számára. Nick Koshnick tanácsadó és befektető bemutatta nekünk a Solar Induced Fluorescence (SIF) technológiát, ami mindent megváltoztat – erre volt szükségünk volt a bioszenzorok méretezéséhez.”
 
Aronov azt is elárulta, hogy a másik vízválasztó pillanat az volt, amikor találkozott Ben Chostnerrel a Blue Rivertől. Cégét éppen a John Deere vásárolta fel. Ben mesélt neki a See and Spray technológiájukról, Aronov pedig a bioszenzorokról, s mindketten tudták: ez a jövő. Olvasd el: Függőleges gazdálkodás a jövő útja?
 
Az InnerPlant 2024-ben piacra dobná első szójababtermékét. Ezen túlmenően a vállalat 2023-ban műholdakat indít el az érzékelőihez.
 
„Most már valóban hatékony folyamattal bírunk a szójabab tulajdonságainak fejlesztésére. Dolgozunk továbbá az első kereskedelmi terméken, amely a szójabab-érzékelők gombásodásának kimutatása – mondta Aronov, hozzátéve: a tereppróbákat jövőre indítanák el, majd terítenék a terméket az Inner Circle tagjai között.
 
Ők az InnerPlant farmerei, akik nagyjából 400 ezer hektáron tevékenykednek és 500 dollárt fizettek a vállalat életciklusa elején, hogy először férjenek hozzá a termékekhez.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.