2022. 10. 07. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Új munkahelyet is teremtenek a mezőgazdasági drónok

Mesterséges intelligencia - Új munkahelyet is teremtenek a mezőgazdasági drónok

Világszerte kínálja mezőgazdasági drónját a XAG vállalat – a kínai gyártó modellje teljesen autonóm terménypermetezésre, műtrágyázásra és vetőmag kiszórásra is használható. Sőt, munkahelyeket is teremt.

Szerte a világon elérhető lesz a kínai XAG vállalat mezőgazdasági drónja, a P100, amely számos feladat elvégzésében segíti a gazdálkodókat. A teljesen autonóm drón alkalmas terménypermetezésre, műtrágyázásra és a vetőmag kiszórására.
 
Az egyik első ország Vietnám volt, ahol bemutatták a P100 drónt, s ez a drónok egyik gyorsan növekvő piaca is – mutatott rá a XAG.
 
Azzal, hogy hasznos teherbírását 40 kilogrammra emelték, a P100 mezőgazdasági drón nagyobb táblákat képes hatékonyabban ellátni, amivel a munkaerőhiányt is kezeli. Ugyanakkor, sok vidéki fiatal tartja vonzó karriernek Vietnámban, hogy drónpilóta legyen. Olvasd el: Rizstermesztésénél használnák a drónokat az oroszok
 
Mesterséges intelligencia - Világszerte kínálja mezőgazdasági drónját a XAG vállalat
Mesterséges intelligencia - Világszerte kínálja mezőgazdasági drónját a XAG vállalat
 
A keleti országban a Világbank szerint csaknem felére csökkent a mezőgazdasági dolgozók száma az elmúlt évtizedekben. A fiatalok vidékről a városba költöznek tisztességesebb munkáért, a gazdálkodók a vidék elöregedésére panaszkodnak, s egyre nehezebb munkaerőt találniuk a rizsföldek kezelésére.
 
A mezőgazdasági drónok új munkahelyeket is teremtenek
 
A mezőgazdasági drón bevezetése tisztességes munkalehetőséget biztosít a vidéki fiatalok számára – állítja a XAG. Emellett felgyorsítja az átalakulást a fenntarthatóbb mezőgazdaság felé. Ennek egyik jó példája a KPT Fly Team.
 
A céget 2021-ben alapította egy, rizstermesztési tapasztalattal rendelkező fiatal mérnökök csoportja - a Mekong-folyó deltájában gazdálkodóknak nyújtanak szolgáltatásokat: a XAG drónjait a kártevők leküzdésére, vetőmagok vetésére és műtrágyaszórásra használják.
 
Forgalmas mezőgazdasági szezonban egy drónpilóta akár 23,8 millió VND-t (1003 dollárt, azaz közel 430 ezer forintot) is kereshet havonta, ami jóval több, mint a vietnami átlagfizetés – mondta el Mr. Khuong, a KPT Fly Team egyik alapítója.
 
A KPT jelenleg 16 pilótát foglalkoztat, s több mint 5000 hektár rizsföldet lát el. Olvasd el: A permetező drónt már Ukrajna is kipróbálta
 
„A 40 kg-os hasznos teherrel rendelkező XAG P100 nagyobb léptékű műveleteket tesz lehetővé. A mobilalkalmazás paramétereinek egyszerű beállításával a drón autonóm módon, minimális emberi beavatkozással végezheti munkáját” – jegyezte meg Khuong.
 
A vietnami farmerek általában szkeptikusak a drónok hatékonyságával kapcsolatban. Meggyőzésükre a KPT próbarepüléseket hajt végre, bemutatva például a drónos permetezés hatékonyságát a kézi permetezéshez képest. Megmutatja a gazdáknak azt is, mennyit spórolhatnak a vízen és a növényvédőszereken.
 
„Megállapodást kötünk a gazdálkodókkal, hogy ha az általunk javasolt mennyiségeket használják fel és ez nem hatékony, akkor kártérítést kapnak” - mondta Khuong úr.
 
A módszer igen ígéretesnek tűnik.
 
 
L.A.
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.