2020. 02. 29. - 08:00

Megjósolja a terhességi cukorbetegség kockázatát a mesterséges intelligencia

Megjósolja a terhességi cukorbetegség kockázatát a mesterséges intelligencia

Újabb egészségügyi probléma megoldásában segíthet a mesterséges intelligencia: még a várandósság előtt megmondja, előfordulhat-e a terhességi cukorbetegség egy nőnél.

A terhességi cukorbetegséget magas vércukorszint jellemzi, amely a várandósság ideje alatt alakulhat ki – de nem mindenkinél jellemző. A kutatók olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely meg tudja jósolni a terhességi diabétesz kockázatát még a várandósság előtt.
 
Így van rá lehetőség, hogy az illető nő változtasson életmódján, amennyiben szükséges, s csökkentse a magas vércukorszintet – a terhességi cukorbetegség egyébként 6-ból 1 kismamát érint.
 
A Nature Medicine szaklapban megjelentetett tanulmány közel 6 millió terhességet elemzett – az adatokat a Clalit Health Services bocsátott a kutatók rendelkezésére, mely Izrael legnagyobb egészségügyi szervezete.
 
Meg lehet előzni a terhességi cukorbetegséget mesterséges intelligencia segítségével
Meg lehet előzni a terhességi cukorbetegséget mesterséges intelligencia segítségével
 
„Legfőbb célunk volt segíteni az egészségügyi rendszert olyan intézkedések meghozatalában, melyek akadályozzák a cukorbetegség jelentkezését a terhesség idején” – mondta el a tanulmány vezető szerzője, Eran Segal, a Weizmann Tudományos Intézet munkatársa.
 
A kutatók szerint a terhességi diabétesznél jelentkező magas vércukorszint olyan nőknél is előfordul várandósság idején, akiknek nincs cukorbetegségük és semmi sem utalt rá.
 
Ez az állapot a terhességek 3-9 százalékánál jelentkezik, s kockázatot jelent az anya és a baba számára is.
 
Általánosságban a terhességi cukorbetegséget a babavárás 24. és 28. hete között diagnosztizálják, glukóz-tolerancia teszt segítségével. Ennek során a leendő anyáknak glükóz oldatot adnak, majd vértesztet végeznek rajtuk, hogy lássák, milyen gyorsan tűnik el a szervezetből.
 
A kutatók gépi tanulási módszert alkalmaztak, mely a mesterséges intelligencia egy formája, több mint 4.500 000 terhesség egészségügyi adatainak felhasználásával – olyan hölgyekével, akik 2010 és 2017 között szültek.
 
Ezen nők körében a glükóz-tolerancia teszt azt mutatta, hogy 4 százalékuknak volt terhességi cukorbetegsége.
 
Az algoritmus alkalmazásával a kutatók több mint 2 ezer paramétert dolgoztak fel ezekre a terhességekre, beleértve a hölgyek vérteszt eredményeit és családjuk egészségügyi előzményeit. Analízisük azt mutatta, hogy a paraméterek közül 9 elegendő volt azon nők pontos azonosításához, akik magas kockázatnak vannak kitéve a terhességi cukorbetegség szempontjából.
 
A paraméterek olyan tényezőket foglaltak magukba, mint a nő kora, testtömeg-indexe, a cukorbetegség családi anamnézise, ​​valamint a korábbi terhesség ideje alatt végzett glükózteszt eredményei.
 
Annak megerősítéséhez, hogy ez a 9 paraméter elegendő volt-e, további 140 000 terhesség egészségügyi nyilvántartását értékelték, amelyek nem voltak részei az eredeti elemzésnek.
 
A megállapítások alapján mindössze kilenc kérdés megválaszolásával az orvosok előre meg tudják mondani, hogy a leendő anyánál fennáll-e a gesztációs diabétesz kialakulásának kockázata.
 
Az, hogy ezek az információk ennyire idő előtt rendelkezésre állnak – még akár a terhességet megelőzően is -, segíthet csökkenteni annak rizikóját, életmódváltás, testmozgás, étrend segítségével.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.