2023. 02. 15. - 09:40

Meglepően tehetséges a zeneszerző mesterséges intelligencia

Meglepően tehetséges a zeneszerző mesterséges intelligencia

Megjelent egy új mesterséges intelligencia a Google-től, amely bármilyen műfajban képes zenét létrehozni szöveges leírás alapján.

A nagy port kavart ChatGPT után megérkezett a zeneszerző mesterséges intelligencia is: a Google MusicLM-je lehet a tartalomgenerálás következő lépcsője. Olvasd el: Félelmetes ismerkedős szövegekkel állt elő a mesterséges intelligencia
 
A vállalat a közelmúltban jelentetett meg egy kutatást a MusicLM-ről - egy rendszerről, amely bármilyen műfajban készít zenét, szöveges leírás alapján.
 
Persze nem ez az első mesterséges intelligencia-zenegenerátor. Léteztek már hasonló projektek, így például a Google AudioML-je és az OpenAI Jukeboxa.
 
A MusicLM modellje és hatalmas képzési adatbázisa – ami 280 ezer órányi zenét jelent - azonban segít a mesterséges intelligenciának meglepően változatos és komoly mélységű zenét alkotni. Olvasd el: A mesterséges intelligencia és a zeneipar közös jövője
 
Meglepően tehetséges a zeneszerző mesterséges intelligencia
Meglepően tehetséges a zeneszerző mesterséges intelligencia
 
A mesterséges intelligencia nemcsak a műfajokat és hangszereket képes kombinálni, hanem elvont fogalmak segítségével is írhat dalokat, amelyeket a számítógépek általában nehezen tudnak megérteni.
 
A technológia akár dúdolás, fütyülés vagy egy festmény leírása alapján is képes dallamokat létrehozni. A történet mód például több leírást is összefűzhet, DJ szett vagy hangsáv megalkotásához.
 
Sok más mesterséges intelligencia-generátorhoz hasonlóan azonban a MusicLM-nek is megvannak a maga problémái. Egyes kompozíciók furcsán hangzanak, az ének pedig általában érthetetlen.
 
S noha maguk az előadások jobbak annál, amit várnánk, olyan módon ismétlődhetnek, ami egy ember írta zenénél nem jellemző.
 
Nem valószínű mindenesetre, hogy a technológia használatát egyhamar kipróbálhatjuk: más Google mesterséges intelligencia-generátorokhoz hasonlóan a kutatók a MusicLM-et sem teszik közkinccsé a szerzői jogi aggályok miatt - ráadásul, a megjelenéskor előállított zenék nagyjából egy százalékát közvetlenül azokból a dalokból másolták ki, amelyeken képezték a mesterséges intelligenciát.
 
Lehetséges, hogy a mesterséges intelligencia által létrehozott dalok kiadásához ugyanúgy engedélyt kell majd szerezni, mint az emberi művek esetében.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.