2021. 11. 09. - 09:00

Megszünteti arcfelismerő szoftvere használatát a Facebook

Megszünteti arcfelismerő szoftvere használatát a Facebook

A közösségi oldal bejelentette, hogy a továbbiakban nem alkalmaz felismerő szoftvert az arcok azonosítására fényképeken és videókon.

Felfüggeszti arcfelismerő szoftvere használatát a Facebook. A közösségi média-óriás november elején tett bejelentést a változásról.  
 
Az arcfelismerő technológia az etika, a magánélet, a faji elfogultság és a pontosság kérdései miatt egyre nagyobb aggodalomra ad okot. A szabályozó hatóságok pedig máig nem hoztak egyértelmű szabályokat a használat módjára vonatkozóan – közölte a Facebook.
 
A technológia számos kritikát kapott a felhasználókra gyakorolt ​​hatása miatt. Olvasd el: Veszélyes bűncselekményeket azonosítana a Facebook
 
Felfüggeszti arcfelismerő szoftvere alkalmazását a Facebook
Felfüggeszti arcfelismerő szoftvere alkalmazását a Facebook
 
Eddig a közösségi média-alkalmazás felhasználói dönthettek arról, hogy bekapcsolják a funkciót, amely szkenneli az arcukat és értesíti őket, ha valaki más a platformon fotót tett közzé róluk.
 
„A folyamatos bizonytalanság miatt úgy véljük, helyénvaló lépés az arcfelismerést a használati esetek szűk körére korlátozni” – fejtette ki blogbejegyzésében Jerome Pesenti, a vállalat mesterséges intelligenciáért felelős alelnöke.
 
A döntésben közrejátszhatott az is, hogy egy, 2019-ben készült tanulmány szerint - melyet az amerikai kormány végeztetett el – az arcfelismerő algoritmusok sokkal kevésbé voltak pontosak az afroamerikai és ázsiai arcok azonosításában, szemben a kaukázusi arcokéval.
 
A National Institute of Standards and Technology tanulmánya kitért arra is, hogy az afro-amerikai hölgyeket még nagyobb eséllyel detektálja félre a rendszer. Olvasd el: Új mesterséges intelligencia-eszköz gátolja, hogy bárki írhasson a tiniknek
 
A Facebook 2020-ban egy régóta húzódó jogi vitát is rendezett, amely a fotók szkennelésének és címkézésének módjával volt kapcsolatos. Az ügy 2015 óta zajlott.
 
Érdemes megemlíteni, hogy más technológiai cégek, így az Amazon és a Microsoft is felfüggesztette az arcfelismerő termékek értékesítését a rendőrségnek, mivel a technológia felhasználása egyre vitatottabbá vált.
 
Nagyon úgy tűnik, hogy a Facebookra – mely a világ legnagyobb közösségi hálózatát üzemelteti, s birtokolja az Instagramot és a Whatsapp üzenetküldő szolgáltatást is - egyre nagyobb nyomás nehezedik a szabályozók és a politikusok részéről.
 
A szabályozó hatóságok fokozottabban ellenőrzik – köztük van az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága, mely trösztellenes pert indított versenyellenes gyakorlatok vádjával.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.