2021. 02. 02. - 09:45

Mesterséges intelligencia - 8 helyett 1 hét: új robot a rákkezelésben

Mesterséges intelligencia - 8 helyett 1 hét: új robot a rákkezelésben

Egy németországi terápiás központ Kuka robotot épített be gyógyászati ​​termékébe - nagy precizitást igénylő eszközként használja a daganatok kezelésére.

Újabb robot a rákkezelés terén: egy müncheni terápiás központ integrált Kuka robottal alkalmazza gyógyászati ​​termékét a daganat-kezelésben, nagy pontosságot elérő eszközként.
 
Az Accuray CyberKnife rendszere egyfajta virtuális kés, mely a hagyományos sugárterápia alternatívája.
 
A komoly precizitással dolgozó robotnak, valamint a képvezérelt besugárzásnak köszönhetően a müncheni CyberKnife Center központ a rákos daganatok kezelésére a test bármely pontján képes: az agytól kezdve a gerincoszlopon át a különböző szervekig, például a tüdőig, a májig, a vesékig vagy a prosztatáig.
 
„Az új rendszerrel rádiósebészeti beavatkozást hajtunk végre – ez a kezelés a sugárzást a lehető legnagyobb precizitással alkalmazza – magyarázta dr. Alexander Muacevic, a központ rádió- és idegsebésze. - Hála a képvezetési rendszer robottechnológiával való integrálásának, kisebb pontossággal dolgozzunk, mint egy milliméter.”
 
A Kuka robottal integrált CyberKnife rendszer igen hatékony a rákkezelésben
A Kuka robottal integrált CyberKnife rendszer igen hatékony a rákkezelésben
 
A képadatokat számítógépes és mágneses rezonancia tomográfia segítségével állítják elő, majd töltik be. A doktor az orvosfizikusnak megmondja, milyen dózis alkalmazása szükséges a daganat besugárzásához. Az információk alapján az orvosfizikus kezelési tervet készít, amelyet átküld a szoftvernek.
 
A kezelést ezt követően kezdik el, s teljesen automatikusan hajtják végre – ekkor kerül a képbe az Accuray gyógyászati ​​termékgyártó CyberKnife rendszerében található Kuka robot. Olvasd el: Engedélyt kapott a Corindus sebészeti robot Techniq szoftvere
 
„Az orvosok részéről ilyenkor a fő feladat már el van végezve; csupán figyeljük a beteget az orvostechnikusokkal együtt. A tényleges munkát a CyberKnife rendszer önállóan végzi - olyan precizitással, amelyre egyetlen sebész sem képes. A 0,5 milliméteres pontosság manuális elérése szinte lehetetlen.”
 
A sugárzás rendkívül pontos célzása a robot leglényegesebb előnye a CyberKnife rendszerben, mely alkalmazható például jóindulatú agydaganatok, úgynevezett vestibularis schwannomák vagy meningiomák kezelésére is.
 
Ezeket egyébként 6 órás műtéttel távolítanák el, majd a beteg legalább egy hetet töltene kórházban és 8 hetes rehabilitáció során gyógyulna.
 
Ezzel szemben, mint azt dr. Maucevic elmondta, a virtuális késsel nagyon jól kezelhetők a kis és közepes méretű daganatok, elkerülve a műtét szükségességét. A beteg már másnap visszatérhet a munkahelyére. Olvasd el: Emberi csontok vágására is kész az új orvosi robot
 
A müncheni CyberKnife Center 2005-ben nyílt meg a Klinikum Großhadernnel együttműködve. Ma évente több mint 900 beteget kezelnek a fent leírt rendszerrel. Münchenben már működik a virtuális kés harmadik generációja.
 
2020 óta a CyberKnife rendszert a prosztatarák kezelésére is alkalmazzák a német városban, mely a férfiak körében a leggyakoribb daganatos megbetegedés.
 
„A módszerrel a teljes műtét alternatívájaként drasztikusan csökkenthetjük a kezelési időt, 8 hétről mindössze egyre. Az pedig tudományosan dokumentált, hogy az eredmények hasonlóak, ha nem jobbak, mint hagyományos operációnál” - mondta el dr. Alexander Muacevic.
 
 
Fotó: kuka.com
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.