2023. 01. 03. - 09:00

Mesterséges intelligencia - A legális utcai repülő autó 2026-ban indulna

Mesterséges intelligencia - A legális utcai repülő autó 2026-ban indulna

Már évekkel ezelőtt megvolt a terv, s 2026-ban meg is jelenhet az utcákon a repülő autó – a Las Vegas-i Technológiai kiállítás egyik sztárja.

Hosszú ideje készül, ám a 2023-as Las Vegasi Technológiai Kiállításra (CES) meg is érkezik az Aska EVTOL repülő autó.
 
A Next Future Mobility (NFT) vállalat 2019-ben jelentette be, hogy repülő autót épít, sőt, az amerikai startup előrendeléseket is felvett lelkes repülősöktől.
 
Az ASKA - jelentése japánul repülő madár - névre keresztelt jármű tehát most debütál a technológiai vásáron, mielőtt 2026-ban valóban az egekbe szállna.
 
A függőleges fel- és leszállás (VTOL) számos behúzható szárnyat alkalmaz, hogy a felhasználók szabadon dönthessenek arról: az úton vagy a levegőben utaznak. Olvasd el: Betilthatják 2050-re az ember vezetését?
 
Mesterséges intelligencia - A legális utcai repülő autó 2026-ban indulna
Mesterséges intelligencia - A legális utcai repülő autó 2026-ban indulna
 
Az ASKA négy üléssel rendelkezik, működhet kocsiként az utakon, de repülőként, VTOL-ként is, rövid fel- és leszállási képességgel (STOL).
 
Aerodinamikus kialakítása kiváló, biztonságos és hatékony vezetési élményt nyújt közúton és levegőben egyaránt.
 
Az elektromos motorok akár 250 mérföldes (több mint 400 km) repülési hatótávolságot érnek el – és hosszabbításra is van lehetőség. Az elektromos felépítés biztosítja, hogy a jövőbeli modellek a hatótávolság-növelőket átalakíthassák bármilyen más energiaforrásra, beleértve a hidrogént is. Olvasd el: Előállt a repülő taxi nagyobb távolságokra
 
„Jelentős hangsúlyt fektettünk az ASKA biztonsági elemeire, melyek magukban foglalják a kettős energiaforrást, a méretes szárnyakat, a nagy légcsavarokat és a 6 csomag akkumulátort, hogy a jármű ugyanolyan biztonságban legyen a levegőben, mint a földön – mondta Guy Kaplinsky, az NFT vezetője, társalapítója. – Bízunk benne, hogy a nagyközönség számára hozzáférhető repülő autók fontos szerepet játszanak majd abban, hogy újra meghatározzuk, hogyan és hol élünk, mint ahogyan az eredeti autómobil országunk autópálya- és útrendszerének alapja volt.”
 
A repülő autó képes felszállni otthon, az utcán vagy egy parkolóban. Könnyen átválthat repülési módba, mivel függőlegesen felemelkedik egy kijelölt függőleges kilövőtérben.
 
Szárnyai kinyitásával sima repülésre vált, a vezető úti céljának megfelelően programozva. A függőleges leszállásra való áttérés után a felhasználók autóként hazavezethetik, vagy egy parkolóban is hagyhatják.
 
A jobb társadalom és gazdaság felépítéséhez jobb közlekedési megoldásokra van szükség, s a repülő autók is részei lesznek ennek – jegyezte meg Kaplinsky.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.