2022. 08. 08. - 09:40

Mesterséges intelligencia - A szemet is védi a munkásoknak tervezett virtuális valóság sisak

Mesterséges intelligencia - A szemet is védi a munkásoknak tervezett virtuális valóság sisak

A kiterjesztett valóság-eszközök mára beszivárogtak a játék- és dizájniparba, ám számos helyen használhatók: a tervezők kiterjesztett valóságot alkalmaztak egy új sisakban, hogy elkerüljék a dolgozók szemének megerőltetését.

Kiterjesztett valósággal egészségügyi előnyöket is elérhetünk. A tervezők kiterjesztett valóságot használtak a Rumen elnevezésű sisakban, hogy a dolgozók szemének megerőltetését kiküszöböljék.
 
A kiterjesztett valóság-eszközök már régóta jelen vannak a játék- és dizájniparban: interaktívabb környezetté változtatják a tájat.
 
Tervezők egy csoportja - Hoyeon Shin, Siwook Lee, Seunghyun Hwang és Jihyun Hong – immár az ipar területére is behozta a kiterjesztett valóságot, létrehozva a Rument, egy AR (augmented reality - kiterjesztett valóság) fejre szerelhető kijelzőt (HMD), amely javítja a dolgozók biztonságát és munkájuk hatékonyságát a világítás és a technológia mellett. A szem megerőltetését pedig csökkenti.
 
A dizájnerek szerint olyan érzés a sisakot hordani, mintha egy játékban lennének. Viselésével a dolgozók növelhetik vagy csökkenthetik a tér megvilágítását, ahol dolgoznak; a kamerával nagyíthatják és kicsinyíthetik, amit néznek, de fotókat is készíthetnek projektjeikről és termékeikről, hogy online feltöltsék azokat a Bluetooth és a WiFi technológia segítségével, melyeket a sisakba telepítettek a tervezők. Olvasd el: Kiterjesztett és virtuális valóság - Technológiai újítások az egészségügyben 
 
Mesterséges intelligencia - A szemet is védi a munkásoknak tervezett virtuális valóság sisak - Fotó: Designboom/Rumen
Mesterséges intelligencia - A szemet is védi a munkásoknak tervezett virtuális valóság sisak - Fotó: Designboom/Rumen
 
A lámpákat a sisak elejére, hátuljára és oldalára szerelték fel, azok intenzitása állítható az előnyösebb általános megvilágítás érdekében.
 
Mivel a termék a felvétel után nem látható, a műveleteknek az érintésre kell támaszkodniuk, ezért forgatható tárcsás megjelenést alkalmaztak az AR-nél, megkönnyítve a dolgozók számára, hogy egyik beállításról a másikra váltsanak.
 
A terv felvázolása előtt a csapat megvizsgálta, hogy a dolgozók általában milyen fejvédőt viselnek - rájöttek, hogy a sisakok kemény héja veszélyezteti a biztonságukat. A végső vázlat így egy vízszintes kialakítással folytatódott, amely átadta a helyét a sisakra szerelt forgó tárcsáknak, továbbá hengeres és téglalap alakú volt.
 
A leleményes tervezők átmenetileg átvették a munkások helyét, hogy minden a legtökéletesebb legyen. Nemcsak sisakot készítettek nekik - többször is maketteket alakítottak ki, hogy megértsék az eszköz méretét és lássák, hogy nem lesz-e bármilyen fizikai probléma. Olvasd el: Virtuális valóság csillapítja hatékonyan az égési sérülések fájdalmát
 
A csapat saját magán tesztelte a Rumen sisakot, hogy betekintést nyerjen a szoftver és a működés mikéntjébe, milyen gondokkal szembesülhetnek a munkások. A fej védelme érdekében a csapat belül poliuretán párnát, kívül pedig akrilnitril-butadién-sztirolt (ABS) használt. Az elülső részen egy kijelző és két zseblámpa, míg hátul egy hátsó lámpa, egy akkumulátor és egy töltőcsatlakozó kapott helyet. A LED-lámpák az oldalsó részen vízszintesen vannak elhelyezve.
 
A készülék bal és jobb felső részén található a vezérlő, hátul pedig egy töltő rész. A jobb oldalon egy fejhez illeszthető tárcsa található.
 
A készülék alján mikrofon és hangszóró van - a tervezők a mikrofonokat közel rakták a dolgozó szájához, míg a hangszórók a fülekhez legközelebb eső két oldalon helyezkednek el.
 
„A sisak színe ipari területen jelezheti a foglalkozást és a státuszt. Ezért igyekeztünk megalkotni a Rument az iparban ténylegesen használt sisakok színeiben” – közölte a tervezőcsapat, bemutatva a sárga, zöld, narancssárga és kék változatokat.
 
A nagy koncentrációt igénylő feladatoktól az egyszerűekig a Rumen sisak sokféleképpen használható.
 
„A megfelelő világítással csökkenthető a szem megerőltetése, a munka biztonságosabban végezhető” – jegyezte meg a csapat.
 
Fotó: Designboom/Rumen
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.