2021. 11. 21. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Alakváltó mikrorobotok visznek gyógyszert a rákos sejtekhez

Mesterséges intelligencia - Alakváltó mikrorobotok visznek gyógyszert a rákos sejtekhez

Figyelemreméltó új módszer fejlesztettek ki a kutatók: mikrorobotokon keresztül közvetlenül a daganatos sejtekbe szállítják a kemoterápiás gyógyszereket. A megoldás forradalmasíthatja a rákkezelést.

Meghökkentő technológia: mikrorobot segítségével is képesek immár a kutatók közvetlenül a rákos sejtekhez juttatni a kemoterápiás gyógyszereket.
 
Manapság a legtöbb ilyen szeres kezelésen áteső beteg intravénásan vagy szájon át kap rákpusztító gyógyszereket - amelyek mindegyike számos kellemetlen mellékhatást okoz.
 
Az új technológia, melyet Jawen Li, Li Zhang, Dong Wu és munkatársai teszteltek, forradalmasíthatja a rákkezelést: csak oda szállítja a gyógyszereket, ahol szükség van rájuk.
 
Tanulmányuk során a tudósok három, különböző, apró állat alakú mikrorobotot vizsgáltak: egy halat, egy rákot és egy pillangót. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - 8 helyett 1 hét: Új robot a rákkezelésben
 
A mikrorobotok juttatják közvetlenül a rákos sejtekhez a gyógyszert
A mikrorobotok juttatják közvetlenül a rákos sejtekhez a gyógyszert
 
A mikrorobotokat 4D-ben, pH-érzékeny hidrogélből nyomtatták, ún. femtoszekundumos lézer segítségével.
 
A 3D nyomtatással azonos elveket alkalmazva a 4D nyomtatás olyan háromdimenziós objektumot hoz létre, amely képes változtatni az alakját. Ebben az esetben a pH-szint változásának kitéve a mikroszkopikus „állatok” megváltoztatták a formájukat. A rákos sejtek általában savasabbak, mint a normál sejtek. Olvasd el: Vérből mutathatja ki a tüdőrákot a mesterséges intelligencia
 
A kutatók külön módszert is kidolgoztak a mikrorobotok irányítására. Vas-oxid nanorészecskék szuszpenziójába merítették őket, így mágnesessé tették azokat. A mágnes vezetésével a „halat” mesterséges erekkel teli Petri-csészén vezették át. Amikor a hal az oldat savasabb részhez jutott, szája kinyitásával reagált és kibocsátotta magából a kemoterápiás gyógyszert, amely elpusztította a hozzá legközelebb eső sejteket.
 
Mielőtt a mikrorobotok eljutnának egy tényleges pácienshez, még ennél is kisebbre kell őket kicsinyíteni – ez fontos, hogy eligazodjanak a valódi erekben. Megfelelő képalkotó módszert is szükséges azonosítani a testben való mozgásuk nyomon követésére – tudatták a kutatók.
 
A tanulmányt az ACS nano szaklapban közölték.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.